Afbeelding
Foto: pr

Raadsgriffier maakt ruimte om te worden opgevolgd

Algemeen Politiek

Deze week werd duidelijk dat Marië Fabricotti per 1 februari stopt in haar functie als griffier van de gemeenteraad van Noordwijk, een functie die zij officieel nog bekleedde. In een korte afscheidsbrief aan de gemeenteraad wenst zij de Raad veel plezier en succes toe in de rol van volksvertegenwoordigers.

De nieuw aan te stellen griffier zou volgens de scheidende functionaris succesvol dienen te zijn in de transfer van een oude informele manier van besturen, naar een manier waar het gaat om transparant, integer, rolvast en vooral ook rolzuiver besturen. 

Fabricotti benadrukt opvallend genoeg bij haar afscheid ook nog even het ontbreken van vertrouwen en geloof in huidige overheid., waaruit te concluderen is dat zij zich in haar functie slechts gesteund voelde door een heel beperkt deel van de Noordwijkse Raad.

Marië Fabricotti kwam in 2018 als kwartiermaker voor de fusiegemeente Noordwijk in dienst. Haar functie werd op de fusiedatum 1 januari 2019 officieel raadsgriffier van de gemeente Noordwijk. 

Nadat zij al in de vorige raadsperiode met ziekteverlof ging, werd de functie tijdelijk door de afdeling griffie waargenomen. Sinds november is Desiree Thissen officieel de waarnemend raadsgriffier. 

Ook in Noordwijk is de raadsgriffier gekoppeld aan de gemeenteraad en de raadscommissies. Zij ondersteunt raadsleden, commissieleden en raadsfractie specifiek bij het uitoefenen van de taak als volksvertegenwoordigers in het kader van het duale stelsel. Daarbij zijn wettelijke eisen en voorschriften van groot belang. Zo worden in te dienen moties en schriftelijke vragen door de griffier eerst getoetst op de wettelijke gronden. Maar de griffier heeft ook een ondersteunende rol bij de diverse procedures, de geldende termijnen en de verschillende regels die gelden bij het uitoefen van taken door raads- en commissieleden. De voorzitter van de werkgeverscommissie Hans Knapp (VVD) kwam in de raadsvergadering met de officiële mededeling van het binnenkomen van de afscheidsbrief.

Procedure

Er nu zal er waarschijnlijk een nieuwe sollicitatieprocedure worden opgestart, waarbij de gemeenteraad aan zet zal zijn voor een passende profielschets en een prioriteiten lijstje.