Afbeelding
Foto: PR

Geduld

Column Binder

Wij leerden dat geduld een schone zaak is. Maar ook dat geduld niet altijd de oplossing brengt. Dat juist ongeduld en initiatief nemen van belang zijn.

Als starter geduldig afwachten tot woningbouwcorporaties en politiek hun wettelijke taak serieus gaan nemen leidt nergens toe. Afwachten om bij het zorgcentrum een mooi plekje te bemachtigen is niet handig. Geduldig afwachten totdat de overheid de voor jou belangrijke zaken regelt, is zeker geen schone zaak. Een winkelier kan ook niet geduldig op een klant wachten, maar zal pro-actief moeten zijn.

Onze overheid blijkt in de praktijk te traag en te log. De toeslagenaffaire, de stikstofcrises, de woningbouwrealisatie en ook het vergunningenstelsel zijn schrijnende voorbeelden van de onzin dat geduld een schone zaak zou zijn.

In de praktijk verwijten we vooral de politici de traagheid in uitvoering van genomen beslissingen. Maar de werkelijkheid is dat ook politici geduldig dienen af te wachten tot een ambtelijke organisatie in actie komt. De diverse afdelingen zijn soms zo traag, dat men schuifelen al als een tussensprint kwalificeert. Ook lokaal kennen en herkennen we dit te vaak.

De Noordwijkse ambtelijke organisatie staat al vele jaren in de steigers om verbouwd te worden tot een instituut met de klant als koning, de benaderbaarheid voorbeeldig, de klantvriendelijkheid vanzelfsprekend en accuraatheid als kenmerk. Op de goede wil hoeven we niet geduldig te wachten, omdat die er zeker is. Maar ik word toch heel vaak wel ongeduldig. Omdat bij tal van zaken blijkt dat de overheid van negen tot vijf opereert, waarbij elk noodzakelijk initiatief ontbreekt en ‘even uit de grond stampen’ vloeken in de kerk is.

Dat ‘even snel’ best wel kan, bewezen de organisatoren van de Duin en Bollen Wandelvierdaagse. Een heel complex traject van plannen maken, organisatie samenstellen, vergunningverlening van de betreffende gemeenten, de werving en registratie van deelnemers, de uitvoeringstaken, de vrijwilligerswerving en wat al niet werd voortvarend opgepakt in recordtijd gerealiseerd. De aanpak was indrukwekkend en zakelijk en dient als voorbeeld voor ambtelijke organisaties. Die dit soort initiatieven ook zelfstandig zouden moeten kunnen uitvoeren in eenzelfde tijdstraject.

Ik geef toe, te vaak ben ik te ongeduldig van aard. In veel gevallen neem ik aan dat ambtenaren net even zakelijk moeten kunnen opereren als ondernemers. Toch is geduldig afwachten niet mijn ding. In Noordwijk wachten we al te lang op realisatie van sociale woningbouw, op een echt verkeerscirculatieplan, op een 2e supermarkt in de Kerkstraat, op het opruimen van shameplekken zoals aan de Grent. Actueel is nu weer de praktische realisatie van Kuuroord Noordwijk. Ik kan hierover bepaald niet cynisch zijn, want ik zie grote kansen. Maar er moet snel een masterplan komen. Een zakelijk/ambtelijk stuk met de aanpak van de Bollen vierdaagse als voorbeeld. Geduld is hier nu uit den boze.