Stephan Stokkermans, Quirine Kamphuisen, Roberto ter Hark en Mart Nooijen onthullen de Proeftuin.
Stephan Stokkermans, Quirine Kamphuisen, Roberto ter Hark en Mart Nooijen onthullen de Proeftuin. Foto: Ina Verblaauw

Tuin van Holland Proeftuin Noordwijk

Algemeen

Bij Nomade Beach House werd afgelopen donderdag door wethouder Roberto ter Hark het startsein gegeven voor Proeftuin Noordwijk. Dit is een initiatief van Noordwijk Marketing, de Provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Horeca afdeling Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

In het kort schetste Quirine Kamphuisen van Noordwijk Marketing, de rijke historie op het gebied van voeding in de regio. Door chef-koks, telers, leveranciers en de Koninklijke Horeca Nederland zijn recepten ontwikkeld die garant staan voor gezonde voeding. 

Per 1 februari staan deze recepten op de menukaart. Drie keer per jaar komen er wisselende recepten, die ook voor geïnteresseerde thuiskoks ter beschikking komen. 

Wethouder Roberto ter Hark is trots op de totstandkoming van de Proeftuin Noordwijk. Dit initiatief past goed in de rijke kruidentraditie en het Kuuroord. 

Presentatie

Albert Kooy, voorzitter van Dutch Cuisine, gaf een sprankelende presentatie over wat er allemaal mis gaat met de voedselproductie. 

Dat ging van paprikachips tot champignonsaus, met daarbij de verborgen boosdoeners als toegevoegde suikers, kleurstoffen en E-nummers. Tot de verbeelding sprak zijn voorbeeld van wat er op het bord ligt. Ongeveer 80% gebraden/gegrild vlees en 20% gekookte groente. “Draai dat nu eens om: kook het vlees en doe de groente op de grill. U zult zien dat we dan toegaan naar 80% groente en 20% vlees”.

Deelnemers

Deelnemende restaurants aan Proeftuin Noordwijk zijn: Beachclub O., De Baak Seaside, Grand Hotel Huis ter Duin, Nomade Beach House, Restaurant Latour, restaurant Onder de Linde, Van der Valk Palace Hotel, Villa de Duinen en Zorghotel De Kim. 

Later zullen ook Hotel Vesper en Tespelduyn zich aansluiten.