STIP denkt graag mee

noordwijkerhout n In samenwerking met Reuring opent Lumen een nieuw STIP (Steun en Informatiepunt) in Noordwijkerhout. 

Het STIP biedt ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen die te maken heeft (gehad) met een psychische aandoening, psychosociale problemen en/of een verslaving. Ze zijn betrokken en denken graag mee. Ze werken onafhankelijk, gratis en zonder verwijzing. Ook familieleden, mantelzorgers, andere betrokkenen en professionals kunnen contact opnemen voor informatie en advies.


Vragen over psychische klachten en/of verslaving? Advies nodig vanuit ervaringsdeskundigheid? Of advies over je inkomen, werk, dagbesteding of scholing? Neem dan contact op met STIP, Dr. Poellaan 21, start: dinsdag 13 december en vervolgens elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. 


OC biedt al 12,5 jaar fijne plek

NOORDWIJK n Deze week bestaat Ontmoetingscentrum Noordwijk van zorgorganisatie ActiVite 12,5 jaar.

Dagelijks komt de groep deelnemers met veel plezier naar het OC. Stuk voor stuk hebben ze te maken met een haperend brein. Begeleider Wilma: "Hun geheugen laat hen in de steek. Dat is lastig voor de deelnemers maar ook voor hun verzorgers. Bij het OC helpen we mensen om niet in te dutten, maar om betrokken te blijven. Lees het hele artikel op: www.denoordwijker.nl.




Zo hebben zij een fijne dag met een programma op maat. Daarnaast krijgt de mantelzorgers behalve regelmatige begeleiding ook even pauze, waardoor hij of zij langer overeind blijft. Dat maakt dat zij beiden beter in hun vel blijven en langer samen thuis kunnen blijven wonen.”

Puur contact 
Wilma werkt al een aantal jaren als begeleider bij het Ontmoetingscentrum. Daarvoor werkte ze in het verpleeghuis en in de thuiszorg: “Al sinds ik in de zorg werk, wilde ik graag werken bij het OC. En nu het zover is, vind ik het helemaal geweldig. Doordat het brein wat gaat haperen, laten deelnemers meer hun gevoelens zien. Het contact met deze mensen is daardoor heel erg puur.”

Begeleiding op maat
Hoewel de groep veel met elkaar optrekt en zich op elkaar betrokken voelt, is de begeleiding in het OC maatwerk. Wilma: “We kijken echt naar ieders persoonlijke situatie. Wat kun je nog doen, wat wil je nog doen? Er is veel ruimte om de dag in te richten op een manier die bij een deelnemer past. Mensen zeggen vaak dat ze zichzelf bij ons kunnen zijn, dat ze in hun waarde worden gelaten. Dat onze begeleiding op maat is, draagt daar zeker aan bij.”

Resultaten 
Sinds 1993 zijn er in Nederland 180 Ontmoetingscentra gekomen. Deze snelle groei is niet zo gek; volgens onderzoek van de VU zijn de resultaten van het concept indrukwekkend. Zo voelen deelnemers zich minder depressief en zijn er minder gedragsproblemen. Daarnaast voelt meer dan een derde van de mantelzorgers zich na zeven maanden begeleiding van het Ontmoetingscentrum veel minder belast. Van de deelnemers met dementie blijkt na zeven maanden slechts 7,5 procent te moeten worden opgenomen in het verpleeghuis, tegenover 30 procent in de reguliere dagopvang.