In een volle Jeroenskerk werd het ochtendprogramma van de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis afgesloten met het KinderKleynkoor. | Foto en tekst: IV
In een volle Jeroenskerk werd het ochtendprogramma van de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis afgesloten met het KinderKleynkoor. | Foto en tekst: IV Foto:

Vroeger en vandaag in mooie harmonie

noordwijk n De eerste editie van de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis startte zaterdag 19 november in een geheel gevulde Oude Jeroenskerk.

Na een inleiding van initiatiefnemer Koen - van Toen - Marijt, waarbij hij uitlegde dat er een canon van de Noordwijkse Geschiedenis wordt gemaakt, kreeg burgemeester Wendy Verkleij het woord. Zij memoreerde de sporen van de eerste nederzettingen op de strandwallen tot de afzanding van de binnenduinen, de aanvallen van de watergeuzen tot aan 60 jaar ruimtevaart in Noordwijk. Alle 80- en 90-jarigen uit de gemeente hebben een uitnodiging ontvangen om hun persoonlijke verhalen te delen uit hun eerste levensjaren. Vervolgens las Erna Kagenaar haar gedicht 'De geschiedenis van Noordwijk' voor. Het programma in de kerk werd afgesloten met een optreden van het KinderKleynkoor en het Kleynkoor. Zij zongen het klokkenlied, geschreven door Rens Tienstra en de klokkencanon van de steden rond de Loire. De hele dag waren er tal van verrassende activiteiten, zoals een proeverij met gerechten gemaakt van bloembollen bij Museum Veldzicht, rondleidingen over landgoed Calorama over Jeroen, een film over Noordwijkers in WOII in de Muze, lezingen bij Boekhandel van der Meer, een audiotour bij het Atlantikwall museum, De Kurt Carlsen bij de Vuurtoren en rondleidingen door de Oude Dorpskern.

De dag werd afgesloten met een PubQuiz in café De Wels.

Daar testten zeven teams hun historische kennis over Noordwijk van toen en nu. Vol kwinkslagen en heel veel humor leidde quizmaster Jan de Vreugd de gezellige afsluiting van deze eerste Dag van de Noordwijkse Geschiedenis. Koen Marijt: "we kijken terug op een succesvolle dag en gaan zeker uit van een tweede editie.

De avond voorafgaande aan de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis werd de Najaarslezing gehouden door Michel van Dam. Onderwerp: De Oude Jeroenskerk, nieuw onderzoek, nieuwe inzichten en nieuwe vragen. Daaraan voorafgaand werd de Erfgoedprijs 2022 uitgereikt aan het totale Landgoed Calorama. Sicco de Jong is trots op de toekenning van de prijs met heel veel dank aan alle vrijwilligers. Het juryrapport vermeldt o.a.: De erflating, in combinatie met weloverwogen en zorgvuldige uitvoering van restauraties en herstelwerkzaamheden door de stichting en vrijwilligers