Afbeelding
Foto:

Bouwtoekomst gericht op Vinkenveld Zuid/Achterweg

n Nog heel veel vragen tijdens beeldvormende bijeenkomst

politiek n Deze week was er politiek overleg over de zeer principiële keuze om toekomstige bouwontwikkelingen na 2030 te realiseren in een gecombineerde ontwikkeling in de gebieden Vinkenveld Zuid en Herenweg/Achterweg. 

Daartoe zou een wijziging in de omgevingsvisie noodzakelijk zijn. En ook bestendiging van eerder genomen besluiten zoals het toepassen van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. 

Voordat deze twee voorstellen aan de commissie Ruimte werden voorgelegd, sprak bewoner Hans Hinnen namens 32 omwonenden in het Vinkenveld zich uit tegen de gepresenteerde plannen. De politiek bleek eveneens nog met veel vragen te zitten voordat er een akkoord kon worden toegezegd. 

Thomas Steenvoorden (PUUR) wilde vooral uitleg over de risico’s die deze beslissingen met zich mee bracht indien er door de gemeente veel dure grond wordt verworven en er van de Provincie Zuid-Holland dan niet gebouwd zou mogen worden. Wethouder Alkemade antwoordde dat het wat betreft GOM woningen de ISG nog een aparte positie inneemt. Betreffende de achterweg verduidelijkte hij dat deze als te realiseren op woningbouwplanlijst staat na 2030.



Risico niet uitgesloten

De toekomst van lokale woningbouw blijft, naar inzicht van de wethouder, een eigen verantwoordelijkheid voor de Noordwijkse gemeenteraad en de wensen zijn bekend bij de provincie. Verder sprak hij uit dat risico niet uitgesloten kan worden maar dat dit natuurlijk ook zijn invloed heeft op de taxaties van te verwerven gebieden.

Na opmerkingen van Kruge (PvdI) over de afspraken met Greenport Ontwikkeling Maatschappij van te bouwen 32 villa’s in het gebied Vinkenveld Zuid merkte de wethouder op dat de afspraak met GOM in 2009 is gemaakt. Ze zouden nog niet zijn gerealiseerd omdat er volgens het college van B&W andere behoeften zijn. Men wil kijken naar meer differentiatie met een diversiteit aan woningtypes en behoud van de nodige zichtlijnen. Hij erkende dat daar binnen de Inter Gemeentelijke Samenwerking (ISG) nog geen ruimte voor is en dat nieuw overleg noodzaak is.


Jaap de Moor vatte het collegeantwoord, na diverse uitgebreide vragen van PvdA, PvdI en METLEF, simpel samen met zijn opmerking: ‘Dit zijn grove plannen en het gaat zeker niet over de details’.

De wethouder legde in navolging van een eerdere opmerking van Peter Van Bockhove (Lijst Salman) ook nog uit dat zeker niet het totale gebied in eigendom zal worden verworven. Hij noemde dit ook niet noodzakelijk om bouwplannen toch uit te kunnen voeren. Uiteindelijk moeten in een volgende commissievergadering de partijen, mogelijk via politieke discussie, hun mening vormen. Waarna dan de gemeenteraad aan bod is om te beslissen.

| Op de foto: inspreker Hans Innen.