Bijzaken

Het politieke landschap in Nederland loopt verrassend parallel met het natuurlijke landschap in onze leefomgeving. En de politiek-bestuurlijke reacties zijn navenant. Wat mij daarbij opvalt is dat vooral ‘vernieuwing’ als argument steeds belangrijker wordt. De krampachtige manier waarop er van diverse kanten wordt omgegaan met die vernieuwing vind ik interessant. De soms heftige discussies over bijvoorbeeld de opmars van de wolf lijkt soms op opmars van de genderdiversiteit. Voor verreweg de meeste Nederlanders letterlijk een’ heelvervanmijnbedshow’ voor anderen van overdreven groot belang. Beiden worden ons opgedrongen door fanatici. Mensen die door hun fanatisme geen onderscheid meer weten te maken tussen hoofd- en bijzaken. En een positieve bijdrage aan de samenleving onbelangrijker vinden dan hun negatieve bijdrage in de nieuwe discussies. Discussie over de wolf is in mijn ogen onbelangrijk en komt in het rijtje bijzaken. Overigens wordt vaak ‘publieke status’ door de fanaten als belangrijk ervaren. Niet alleen in Noordwijk doet het de status goed indien men zich aansluit bij de verheerlijking van de natuur. En je bijvoorbeeld de heiligverklaring van het stilte- en natuurgebied Noordvoort als noodzakelijk durft te prediken. Ik zet dit echter toch ook in het rijtje bijzaken. Alleen al de naamgeving. Op de grens van Noordwijk en Zandvoort komen met deze ‘zo niet creatieve maar knullige naamgeving’ kenmerkt het Noordwijkse Natuurgilde’. Het zal allemaal wel, bijzaak!

In de lokale politiek is op dit moment alles bijzaak. De fietsenstalling bij het gemeentehuisstaat leeg, gereserveerde parkeerplaatsen van burgemeester, wethouder, bodes en dergelijke zijn ingenomen door langparkeerders. Het is reces, met schoolmeesterlange opschorting van de noodzakelijke activiteiten. Hoofdzaken zijn er niet, alles is bijzaak. Voor de gemeenteraadsleden is het bankafschrift het enige wat hen herinnert aan hoofd- en bijzaken. In het gemeentehuis loopt de plaatsvervanger van de burgemeester onwennig en eenzaam rond. De diverse activiteiten moeten het even doen zonder de oogverblindend blinkende ketting die de eerste burger nog mooier en nog interessanter maakt. Overigens valt mij op dat de zeehondjes van Noordvoort kennelijk ook op reces zijn want ik heb er geen enkele kunnen spotten. Maar niet afdwalen, dit is bijzaak.

Op de gemeentelijke website wordt deze maand ‘seniorvriendelijk Noordwijk’ als een hoofdzaak gepubliceerd.

Gemeld wordt onder anderen dat in De Zilk er een echte brievenbus gaat worden geplaatst en nog wel op een centrale plek. En jawel, ze krijgen er ook een eigen pinautomaat. Wel even geduld want deze komt in ‘een nog nieuw te bouwen complex’. Hoe een hoofdzaak al direct bijzaak blijkt te zijn. Ik bespaar u verdere details omdat De Zilk in het rijtje ‘hoofdzaken’ ook weer wat overdreven is. 

Hoewel, in een column mag, volgens de mensen die er voor geleerd hebben, overdrijven best tot hoofdzaak worden gekroond.