| Tekst en foto: Richard van Egmond.
| Tekst en foto: Richard van Egmond. Foto:

't Weeshuis van de Waarheid treedt op voor volle zaal

Noordwijk/noordwijkerhout n Na de succesvolle uitvoeringen in het TheaterHuis tijdens de Tuinmarkt en tijdens het 5Roefestival in Leeuwenhorst, een schoolvoorstelling voor groepen 8 uit Noordwijkerhout, was het zaterdag de beurt aan twee voorstellingen van 't Weeshuis van de Waarheid in de kleine zaal van theater de Muze. Wederom was de voorstelling uitverkocht. Ook wethouder van Cultuur Roberto ter Hark was aanwezig.

Hij was onder de indruk van de voorstelling waar alles door jongeren (van 11 tot en met 17 jaar) is gemaakt: van het script en de muziek tot de flyer en het programmaboekje. Er deden zelfs jongeren mee uit Den Haag. Het geheel stond onder leiding van Martine Zeeman van TheaterHuis Noordwijk. 

Een mooi project en een voorbeeld voor vele jongeren uit de gemeente Noordwijk en de regio.


Aandacht lasten inwoners: geen hondenbelasting meer, parkeervergunning goedkoper, OZB omlaag

politiek n De financiƫle situatie van de gemeente is van dien aard dat de nieuwe coalitie een aantal lastenverlichtingen kan doorvoeren, waarmee verkiezingsbeloften van enkele partijen zichtbaar worden waargemaakt.

Zo gaat het huidige tarief voor de bestaande parkeervergunning van 50 euro weer terug naar het oude niveau: 20 euro per jaar. Toezicht op parkeren wordt weer door handhavers in dienst van de gemeente opgepakt. Parkeerbelasting op het Kloosterplein geldt straks tot 18.00 uur. Hierna wordt het gratis om omwonenden meer ruimte te bieden de plekken te benutten. Aan huiseigenaren wordt een lastenverlichting geboden. Zij zullen hun voordeel kunnen doen via een jaarlijkse lineair oplopende korting op de OZB. Het eerste jaar is dit 2,5 procent en uiteindelijk oplopend in het vierde jaar tot 10 procent De al veel besproken hondenbelasting wordt door deze coalitie afgeschaft. Op welke manier de financiĆ«le gevolgen gaan worden gecompenseerd is nog onduidelijk. Zoals ook nog niet helemaal duidelijk is hoe extra gemeentelijke voorzieningen gefinancierd gaan worden. In het akkoord worden plaatselijk betaald parkeren en baatbelasting als overwogen dekking genoemd. Opnieuw wordt het referendum op tafel gebracht. Maar dan een speciaal Noordwijks model waarbij kerngericht of zelfs per wijk de mening van de inwoners kan worden ingewonnen. Per referendum zou dit maximaal 50.000 euro mogen kosten. Verdere details ontbreken waardoor er tal van vragen reizen over de praktische uitvoering van dit participatieproject. 

Extra geld moet er nu ook komen voor een extra voetpad langs de Gooweg. Niet duidelijk is waarom dit voormalig stukje Noordwijkerhout plots de voorkeur heeft boven bijvoorbeeld de Noordwijkse Van Berckelweg en Herenweg, waar een vergelijkbare verkeersonveiligheid is. Alle voorstellen moeten ambtelijk nog worden doorgelicht.