Afbeelding
Foto: Wim Siemerink, archief

Provincie bemoeit zich met bebouwen Bronsgeest

Politiek Politiek

Hoewel het officiële aanschrijven op maandagochtend nog niet bij de gemeente was binnengekomen, gonst het in het dorp over het ingrijpen van de Provincie Zuid-Holland in het woningbouwbeleid in Noordwijk. Het Leidsch Dagblad bericht daar zaterdag over. 

Provinciebestuur zet Noordwijk voor het blok kopt de krant. En vervolgens wordt er melding gemaakt van een brief van de Provincie aan de gemeente Noordwijk.

In de brief zou een officiële opdracht worden gegeven om 240 sociale woningen te realiseren in Bronsgeest. Bij navraag liet demissionair-wethouder Theo Alkemade weten de inhoud van de brief nog niet te kennen. Maar hij begrijpt dat de provincie nu aan een nieuw te vormen college de mogelijkheid biedt om dit in de onderhandelingen met elkaar te bespreken.

Alkemade: “We respecteren de volgorde die de Provincie nu aanhoudt. Allereerst wil ik de brief nadrukkelijk bestuderen want op dit moment rijzen en er tal van vragen. Een van de belangrijkste is of de Provincie wel kennis heeft van de actuele bouwplanlijst. En van de plannen voor de 86 tijdelijke woningen in de Nes. Bovendien is er veel onduidelijkheid over het precieze aantal. En daarnaast is het volgens Alkemade toch wie betaalt, bepaalt. Is de Provincie bereid mee te betalen? Is er een subsidiepot die daar mogelijkheden toe geeft? Onbeantwoorde vragen die door het college belangrijk worden geacht.

Mogelijk geeft de officiële brief wel de antwoorden wel en anders zullen deze door het college bij de Provincie onder de aandacht dienen worden gebracht. Vooralsnog lijkt Theo Alkemade niet erg geschrokken maar herhaalt nu eerst de brief te willen bestuderen.