Thomas Steenvoorden: 'Wij willen dat er door de partij een frisse wind gaat waaien'. | Foto: Archief
Thomas Steenvoorden: 'Wij willen dat er door de partij een frisse wind gaat waaien'. | Foto: Archief Foto:

Rol huidige kopstukken van PUUR beperkt tot lijstduwers

verkiezingen n Vorige week kwam de lokale politieke partij PUUR met presentatie van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Verrassend genoeg met een nieuwe lijsttrekker in de persoon van Thomas Steenvoorden. 


We vroegen een eerste reactie van deze Noordwijkse ondernemer die in de afgelopen periode op de achtergrond al politiek actief was bij PUUR. In een eerste gesprek vroegen wij hem naar het hoe en waarom. Met daarnaast de vraag of de recente publiciteit rondom de huidige partijkopstukken van invloed is geweest op de samenstelling van de huidige lijst.


'Frisse wind'

Thomas Steenvoorden zei daarover met nadruk: ‘Ik wil het verleden laten voor wat het was. Want wij willen dat er nu door de partij een frisse wind gaat waaien. En ons vooral richten op de toekomst. Daarom staat er een team met een aantal nieuwe gezichten, met mij als lijsttrekker.’


Steenvoorden weet zich gesteund door de huidige raadsleden Toon van Tol en Danielle Brink alsmede het huidige commissielid Dorus Vissers.

Hij geeft ook aan dat Hans Bakker, Gerben van Duin en Taetske Visser ervoor kiezen geen politieke rol meer te willen spelen in onze gemeente. Dus ook geen rol voor Hans Bakker als campagneleider, een taak die deze eerder zeer succesvol wist in te vullen. De campagneleider voor de komende verkiezingen is inmiddels Geerten Geers.


In een eerder persbericht staat vermeld dat Gerben van Duin, Hans Bakker en Taetske Visser nog wel aan de kandidatenlijst zijn toegevoegd als lijstduwers.

Steenvoorden blijkt duidelijk optimistisch, streeft daadkracht na en wil bij politieke besluiten vooral aandacht voor de vraag: ‘Wat betekent dit voor de inwoners?’


Politiek gaat volgende stap zetten voor kuuroord

Uitvoeringsprogramma n Al sinds 2016 is Noordwijk in de ban van het behalen van een officiële kuuroordstatus. Op 20 oktober 2020 kwam van de kant van de European Spas Association (ESPA) het verlossende woord. Noordwijk kreeg officieel het predicaat ‘heilzame zeebadplaats’. 


Dat was de finish van een eerste etappe waarin Noordwijkse Ondernemers Vereniging, de Koninklijke Horeca Nederland, Noordwijk Marketing, de Gemeente Noordwijk, de Lokale Retail en niet in de laatste plaats deskundige vrijwilligers in intensieve en eendrachtige samenwerking deze etappe tot een goed einde brachten.

Volgende stap

De Noordwijkse politiek gaat op dinsdag 11 januari in een beeldvormende sessie de volgende stap zetten. Daarbij moet allereerst een toekomstvisie worden vastgelegd waarbij nadrukkelijk ook een uitvoeringsprogramma zal moeten worden opgesteld. Namens het college zal wethouder Roberto ter Hark de voorstellen zo nodig nader toelichten.


Het doel is om te komen tot een concrete uitwerking van een uitvoeringsprogramma. Om Noordwijk uiteindelijk nadrukkelijk te positioneren als een nationaal en zeker ook internationaal kuuroord. Waar ieders gezondheid centraal staat en waar noodzakelijke accommodatie ruimschoots aanwezig is.

De kuuroordvisie wordt omschreven in een zeer uitgebreide 27 pagina’s tellende rapportage waarin aan ieder belangrijk detail uitgebreid aandacht wordt besteed. En daarmee te komen tot een totaalproduct waarbij kennisontwikkeling een belangrijke voorwaarde is.

Niet verwonderlijk is dat de Noordzee en de waterkwaliteit centraal staan. Maar daaromheen moet natuur en cultuur in de wijde omgeving een belangrijke bijdrage kunnen zijn in het uiteindelijke totaalproduct. Dat zou moeten leiden tot een unieke en toekomstbestendige combinatie van de gezondheidsmarkt en het toerisme.


Samenwerken

De Bollenstreek in de etalage zetten als een gezonde regio is onderdeel van een noodzakelijke samenwerking met bedrijven en gemeenten in de regio. De nadruk ligt dan ook op samenwerken.

Waarbij o.a. de diverse sportverenigingen, het Sportbedrijf Noordwijk, de evenementenorganisatoren en toeristenorganisaties met name worden genoemd. 

Voor de uitvoering is natuurlijk ook geld nodig en het voorstel verwacht een gemeentelijke bijdrage van € 800.000,00. Verdeeld in 3 jaar met in 2022 € 400.000,00 , in 2023 € 300.000,00 en tenslotte in 2024 € 100.000,00.


In februari moet er door de gemeenteraad een klap op worden gegeven zodat men heel snel van start kan met de uitvoering van dit ambitieuze project.


Burgerparticipatie moet meerwaarde                        geven aan de plaatselijke democratie

inspraak n In het nieuwe politieke jaar begint met het vaststellen van nieuwe bestuurlijke kaders voor alle participatietrajecten van de gemeente Noordwijk. Met de nieuwe omgevingswet op komst is het noodzakelijk dat vooral duidelijk wordt wat precies de uitgangspunten bij participatie zijn en voor wie welke rol zal zijn weggelegd. 

Het collegevoorstel benadrukt de meerwaarde van participatie en het voorstel meldt dat gezocht zou moeten worden naar een goede balans tussen participatieve en representatieve democratie. 

Ambtelijke taal voor het op de juiste waarde schatten van de meningen van groepen inwoners tegenover de meningen van de deskundigen. Aan de gemeenteraad nu de taak om daarbij te komen tot die juiste balans. Het bestuurlijke ideaal hierachter is dat de bewonersparticipatie de democratie zou kunnen versterken.


Ingewikkeld

De gemeenteraad is op 4 punten aan zet. Dat is Kaderstellen, Controleren, Volksvertegenwoordiging en Verbinden. Het wordt natuurlijk heel ingewikkeld en soms wel heel langdradig als bij alles eerst een participatietraject moet worden gevolgd. De politiek moet dus vooraf kunnen aangeven welke zaken zo belangrijk zijn dat vooraf overleg met inwoners, belanghebbenden en deskundigen zinvol is. Volgens het college zijn dit de punten van zorg. Want wie selecteert straks de deelnemers op kennis en deskundigheid? En wie verzorgt de zeer noodzakelijke communicatie en op welke wijze moet dit gebeuren?


Gevoelige zaken

De gemeenteraad moet volgens het voorstel vooraf de eigen bevoegdheden duidelijk vastleggen. Want het kan om belangrijke en zeer definitieve beslissingen gaan. Waarbij politieke en maatschappelijk gevoelige zaken onderwerp zullen zijn. Die directe en indirecte invloed uitoefenen op het leven van inwoners en op hun leefomgeving.


Dinsdag 11 januari bespreekt de commissie Bestuur, Middelen en Economie het collegevoorstel. En de discussie zal gaan aan de hand van een notitie die volgens het college helder en duidelijk is en waar de belangrijke uitgangspunten zijn voorzien van handvatten die doelmatig participeren mogelijk moet maken.