De Stichting Fortaleza kreeg in november 2018 nog groen licht voor haar plannen. | Foto: archief.
De Stichting Fortaleza kreeg in november 2018 nog groen licht voor haar plannen. | Foto: archief. Foto: Jos vd Burg

Discussie bouwplannen Viaductweg

Ingezonden n In het Noordwijkerhouts Weekblad/De Noordwijker stond vorige week een artikel over de politieke discussie bouwplannen Viaductweg. Volgens Jos van den Burg ligt het verhaal iets anders. Van den Burg was bestuursvoorzitter van Stichting Fortaleza, de stichting die hij oprichtte met het plan ruime seniorenappartementen realiseren op het terrein waar vroeger de Ireneschool stond. Er waren destijds vijftien serieuze gegadigden voor een appartement tussen 100 en 120 m2 en er was ruime belangstelling voor meer informatie. Dat een en ander iets genuanceerder ligt, legt hij uit in een ingezonden mail: 

"Met verbazing las ik het artikel in de krant van 30 november over de politieke discussie bouwplannen Viaductweg. Daarin staat onder andere: 'Hierover werden eerder particulier plannen gelanceerd die echter niet haalbaar bleken te zijn.'

Mijn inziens is deze zin niet compleet. Daar hoort achter te staan: 'Doordat de gemeente Noordwijkerhout tussentijds éénzijdig de spelregels veranderde...' 

Even het juiste verhaal: in 2017 is er door particulier Initiatief een plan ontstaan om 24 senioren –appartementen te bouwen op het stukje grond aan de Viaductweg te Noordwijkerhout. Deze plannen zijn in gang gezet door een door particulieren opgerichte Stichting Fortaleza met als doelstelling dat vier en twintig Noordwijkerhouters een betaalbaar appartement konden kopen.

De Stichting werkte puur met enthousiaste belangstellenden zonder enig winstoogmerk. Deze plannen zijn door de gemeenteraad in 2018 goedgekeurd en is de haalbaarheid bevestigd door het College van B&W in een schrijven van 21 december 2018.

Triest is dat de door de Gemeente toegewezen ambtenaar onze Stichting het stempel heeft opgedrukt van projectontwikkelaar, terwijl bij iedereen bekend is dat dit onjuist is. 

De consequentie van dit stempel is dat de Stichting geconfronteerd ging worden met allerlei randvoorwaarden zoals het verplaatsen van de vuilcontainers aan de van Ierslellaan, verkeerssituatie aan de Viaductweg verbeteren. Eigen grond beschikbaar stellen voor het parkeren van andere bewoners uit de wijde omgeving etc.

En al deze kosten kwamen op het bordje van de Stichting terecht.  

In het bericht is ook te lezen dat er volgens Hans Knapp in 2013 reeds een plan lag om vrije sector woningen te bouwen aan de Viaductweg. Dat is in de gesprekken in 2018 en daarna, met de toenmalige portefeuillehouder wethouder Henri de Jong, en ook met de ambtenaren nooit met het bestuur van de Stichting over gesproken.

Ik vraag mij nu dus af of dit rapport aan ons medegedeeld had moeten worden? . Omdat wij misschien toen andere keuzes zouden hebben gemaakt.


Nu hebben wij bijna twee jaar onnodig honderden manuren verspeeld en veel kosten gemaakt.

Intussen hebben wij een appartement kunnen bemachtigen in het centrum van Noordwijkerhout, en wonen prima naar ons zin. Maar weet wel dat meer dan twintig dorpsgenoten zwaar teleurgesteld zijn door de opstelling van de toenmalige gemeente, en hebben zodoende de kans op een mooi appartement gemist."


Jos van den Burg, Voorzitter - initiatiefnemer v/h Stichting Fortaleza en bezorgde burger. E-mail; jos@vandenburg.org