De opening van het cartoonfestival en foto-expositie “Noordwijk achter de Muur” in museum MoCa | Foto: I. Verblaauw
De opening van het cartoonfestival en foto-expositie “Noordwijk achter de Muur” in museum MoCa | Foto: I. Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Opening Cartoon festival

cartoons n In museum MoCa (Museum Of Comic Art) vond vrijdag 16 oktober de opening plaats van het Cartoonfestival en de foto-expositie “Noordwijk achter de Muur”. Voor de foto-expositie is Moca een samenwerkingsverband aangegaan met st. KunstZINN, Engelandvaardersmuseum en het 4 en 5 mei comité, waardoor een zo volledig mogelijk beeld te zien is over Noordwijk direct na oorlogstijd.

Door Ina Verblaauw

Namens het bestuur sprak John Asselsbergs vol trots over de impact van het museum in Noordwijk. “Veel bezoekers van ver buiten Noordwijk vragen ook of we een hotel weten of een restaurant in de buurt. Het aanbod is voor elke beurs. Zo heeft het enige cartoonmuseum van Nederland invloed op andere activiteiten in Noordwijk”. Burgemeester Wendy Verkley en Ewout Cassee (stichting Toeristisch Ontwikkelingsfonds Noordwijk) onthulden een groot tableau waarop 36 cartoons staan afgebeeld. Allemaal met het thema “75 jaar na de bevrijding”. Een thema waar de cartoonisten wel raad mee wisten. Het aanwezige publiek, maar ook de bezoekers t/m 31 oktober worden uitgenodigd een Top-3 samen te stellen en op een reeds voorgedrukte cartoon in de “witte ballonnetjes” een pakkende tekst te schrijven. De leukste tekst wordt beloond met een cheque van € 500,00. Tijdens het cartoonfestival is de entree gratis en kan er massaal worden meegedaan aan de wedstrijd.


Vanaf november start een tweede tentoonstelling en staan er veel nieuwe activiteiten op de kalender, zoals boekpresentaties, signeersessies en avondlezingen. 

Het museum is gevestigd aan de Bomstraat 11 in Noordwijk en tijdens het festival alle dagen geopend van 12.00 – 17.00 uur. Een tip om in de herfstvakantie zeker naar toe te gaan.


Oktober is Kindercultuurmaand

Noordwijk n De hele maand oktober is het kinder-cultuurmaand in Noordwijk. De musea en culturele instellingen organiseren deze maand extra leuke activiteiten voor kinderen. 

Voor de kids is het leuk om vier musea of culturele instellingen te bezoeken. Ze ontvangen een sticker na elk bezoek en kunnen daarna een verrassing ophalen bij VVV Noordwijk of Noordwijkerhout.

Museum of Comic Art Noordwijk
Workshops cartoon tekenen (gratis inschrijven). Tevens is er een speurtocht en een kleurplaatwedstrijd.

Engelandvaarders Museum

Speurtocht voor kinderen en hun opa of oma langs de verhalen over de ‘Engelandvaarders': jonge mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland voort te zetten.

Museum Noordwijk
Speurtocht voor kinderen en hun opa's en oma's door de monumentale museumboerderij, die een goed tijdsbeeld geeft van het vissersdorp Noordwijk rond 1900.


Space Expo
Astronaut André Kuipers neemt bezoekers mee op een bijzondere missie door het museum. De missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar zeker ook voor ouders, grootouders en ruimtevaartliefhebbers. Na afloop ontvangen zij een unieke missiepatch én een astronautendiploma.

De Muze 
Muzikale kinderworkshops verzorgd door Crescendo en Echo der Duinen. Maak kennis met muziekinstrumenten en ontdek hoe leuk het is om samen muziek te maken.

Atlantikwall Museum
Maak een rondleiding in de centrale Bunker van kustbatterij Noordwijk. De museumbunker is volledig authentiek ingericht anno 1944 en is iedere woensdag en zondag in oktober speciaal voor deze kindercultuurmaand geopend.

NoVaTo Museum
Hét dorpsmuseum van Noordwijkerhout. De vrijwilligers van Novato vertellen graag meer over hoe men vroeger in Noordwijkerhout leefde en over de bollenteelt. 


Vuurtoren Noordwijk
Tijdens de reis naar boven valt er van alles te ontdekken. Iedere verdieping is voorzien van prachtige foto's die het verhaal van de historie van de vuurtoren vertellen. Tijdens de maand oktober mogen kinderen tot 12 jaar mét kinderplattegrond (ontvangen op school en ook verkrijgbaar bij de VVV's) gratis naar binnen. Wel onder begeleiding van tenminste één betalende begeleider.

Bibliotheek Noordwijk(erhout)

‘Limes Break-in Box' is een 'omgekeerde' escaperoom: deelnemers moeten er namelijk niet uit, maar ín zien te komen. Aan de hand van geluidsfragmenten, raadsels en het kraken van codes kunnen zij de kist open krijgen. Speel mee!

Streekmuseum Veldzicht
In de tuinen rond Veldzicht worden kruiden gekweekt. Er is een speurtocht en onder begeleiding is het mogelijk om een kruid te plukken voor een kruidenlabeltje.

Meer info: www.noordwijk.info. De campagne is een samenwerking tussen de Gemeente, de Cultuurcoaches, de Noordwijkse musea en culturele instellingen en Noordwijk Marketing.

Afbeelding