Aad en Elly van Schie kregen de burgemeester op de koffie ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk. | Foto: IV
Aad en Elly van Schie kregen de burgemeester op de koffie ter gelegenheid van hun 60-jarig huwelijk. | Foto: IV Foto: Ina Verblaauw

Aad en Elly van Schie zijn zestig jaar getrouwd

Diamant n Donderdag 7 oktober bracht burgemeester Wendy Verkley een bezoek aan het echtpaar van Schie. Namens de gemeente overhandigde zij het echtpaar een boeket bloemen en de felicitaties. Onder het genot van een kopje koffie met een gebakje vertelde het echtpaar over hun leven.

Door Ina Verblaauw

Aad (85) is een geboren en getogen Noordwijker en komt uit een gezin van 7 kinderen. Elly (81) is geboren in Arnhem en was enig kind. Zij leerden elkaar kennen tijdens een busreis langs de Rijn. Elly was met een vriendin en Aad met een stel vrienden. In het hotel waar ze verbleven werd gezellig feestgevierd en dansten ze met elkaar. Na die vakantie bleef het contact; eerst brieven schrijven, daarna bezoekjes aan Arnhem en na twee jaar besloten ze in het huwelijk te treden. Dat gebeurde op 10 oktober 1961 in Arnhem voor de wet en op 4 januari 1962 voor de kerk. Ze gingen in Noordwijk wonen op de St. Jeroensweg. Nu wonen ze naar volle tevredenheid in een appartement op de Heilige Geestweg met een levendig uitzicht.


Aad studeerde bouwkunde, maar stapte al snel over naar het verzekeringsvak en werd hoofd assurantiën bij de Bondsspaarbank. Hij maakte een drietal bankenfusies mee en kreeg op 60-jarige leeftijd de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Elly werkte in Arnhem op een notariskantoor, werd in Noordwijk huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen, die zij kregen. Toen de kinderen volwassen waren, werd Elly caissière bij het Bollenbad en vrijwilligster bij diverse organisaties. Het echtpaar heeft veel van de wereld gezien; met de kinderen in Europa en daarna samen naar andere continenten. Jarenlang overwinterden zij in Spanje. Nu gaan ze niet meer zo vaak op pad. Er wordt veel gepuzzeld en korte ritjes met de auto gemaakt. Samen met de kinderen en 5 kleinkinderen gaan ze binnenkort uit eten om het diamanten feest te vieren.


Les in duurzaamheid op fusieschool

Milieubewust n De dag van de duurzaamheid kreeg op fusieschool De Zeehonk/Wakersduin een extra tintje door de aanwezigheid van wethouder Sjaak van den Berg, Julian Spierenburg en Sjors en Jannes van de Hogeschool Leiden. Deze laatste twee hebben voor hun studie een project genaamd Green Challenge. Na kontakten met de gemeente Noordwijk kregen zij de gelegenheid op de school aan groep 7 een les over duurzaamheid te geven.


Door Ina Verblaauw

Maar eerst werd er door wethouder van den Berg stilgestaan bij de tekeningen die aan de muur hingen van de nieuw te bouwen school. Daarna had hij een wijze raad: "afval scheiden doen we allemaal thuis en het is heel belangrijk dat dat op de goede manier gebeurt. Hoe beter afval te scheiden, hoe beter de grondstoffen kunnen worden hergebruikt”. 

Vervolgens kregen de leerlingen per groep kaarten met daarop een type afval, zoals papier, glas, GFT, plastic of restafval. Sjors en Jannes toonden een product waarna de kinderen konden bepalen welk type afval het was. En dat viel lang niet mee. Is een kartonnen drinkpak nou plastic of papier? In welke bak hoort het stokje van een ijslolly en in welke bak een leeg chips zakje. Het werd een leerzame les. Juist omdat na elk antwoord duidelijk uitleg werd gegeven waarom een bepaald product in juist die ene bak moet. Het werd voor iedereen een zeer leerzame maar vooral leuke middag.



Sjors en Jannes gaven les over afval op de De Zeehonk/Wakersduin. | Foto: IV