Arnon Grunberg | Foto: Merlijn Doomernik
Arnon Grunberg | Foto: Merlijn Doomernik Foto: Merlijn Doomernik

Lezers Schrijven

ingezonden n 'Met bewoners van Duineveld appartementen en woningen en bewoners van het Breloftpark is uitgebreid overleg gevoerd over het raadsvoorstel ontwerp bestemmingsplan Middengebied-Landschapspark. Een overgrote meerderheid van genoemde bewoners is voorstander van de aanleg van het Landschapspark. Over de aanleg van een speeleiland verschillen de opvattingen, die in het onderstaande zijn verwoord.

Een gegeven is dat de gemeente Noordwijk met de firma Heijmans is overeengekomen dat er, citaat: ‘Het (voorlopig) ontwerp ten tijde van het oorspronkelijke plan Bloemenzee is onderdeel van het contract en de basis voor de verdere planuitwerking van de gemeente geweest’. De letterlijke tekst in het contract heb ik niet kunnen achterhalen, maar volgens Heijmans is overeengekomen dat er een speelpark komt. Een eventuele verdere specificatie in de overeenkomst is mij niet bekend.

De bewoners van Breloftpark willen geen Speeleiland omdat zij dat in strijd vinden met een goede ruimtelijke ordening van het Middengebied. Zij worden bijgestaan door een jurist die is gespecialiseerd in o.a. ruimtelijk bestuursrecht.

De bewoners van de woningen in Duineveld willen graag een speeleiland, hoewel een aantal bezorgd is over mogelijke drukte en veiligheid voor hun kinderen. 

De bewoners van de Duineveld appartementen gaan in meerderheid ook akkoord met een speeleiland, met de aantekening dat een aantal bewoners de ingang meer oostelijk willen. Niemand maakt bezwaar tegen het wijzigen van de bestemming van ‘recreatie’ naar ‘groen’.

Bij zowel bewoners van appartementen als bij overige bewoners van woningen in Duineveld en bij de bewoners van het Breloftpark is grote bezorgdheid over mogelijke toename van verkeer, onveiligheid en parkeerdrukte.

Het raadsvoorstel ontwerp bestemmingsplan Middengebied-Landschapspark is aan de gemeenteraad aangeboden ter besluitvorming. In de regel volgt de gemeenteraad het advies van het gemeentebestuur die het advies van de uitvoerende ambtenaren volgt. Als dat gebeurt volgt een gerechtelijke procedure, geïnitieerd door bewoners van het Breloftpark. 

Dat is nergens voor nodig en veroorzaakt onnodige vertraging omdat een compromis voor het grijpen ligt. Als er een bescheidener speeleiland wordt voorgesteld met een goedkopere toegang, uitgaande van de bestemming ‘groen’ moet het mogelijk zijn om in samenspraak met de bewoners van Breloftpark en Duineveld een compromis tot stand te brengen.'


Ir. B.J. Verdoes


Vic van de Reijt interviewt Arnon Grunberg

cutuurcafé n Arnon Grunberg brengt na vijf jaar opnieuw een bezoek aan de Noordwijkse boekhandel van der Meer op zondagochtend 26 september ter ere van zijn nieuwe roman De dood in Taormina.

Volgens zijn fans en recensenten is De dood in Taormina een échte, klassieke Grunberg. De personages zijn weer als in zijn allereerste boeken, meeslepend, herkenbaar en een tikkeltje dwaas. Het is het verhaal van de jonge vrouw Zelda, die vertelt over haar jeugd en haar gecompliceerde relatie met een acteur. Bovenal gaat het over de liefde, al is dat eigenlijk een te alledaags begrip voor waar het écht om draait in dit boek.


Grunberg wordt zondagochtend 26 om 11.00 uur geïnterviewd door zijn uitgever Vic van de Reijt. Na het interview wil de schrijver graag persoonlijk in gesprek met zijn lezers en zal hij in de boekhandel blijven om te signeren.
Tickets à €7,50 zijn online verkrijgbaar via www.boekhandelvandermeer.nl of aan de kassa in de boekhandel. Reserveren is aan te bevelen.


Wijkvereniging Calorama

Burendag n Op zaterdag 25 september wordt de nationale Burendag gevierd, ook in Noordwijk. 

In de wijk Calorama wordt deze dag extra speciaal. Naast geplande activiteiten in deze wijk wordt ook de oprichting van de nieuwe wijkvereniging ‘Calorama' officieel gemaakt met een openingswoordje door wethouder Dennis Salman.


Dit alles staat te gebeuren om 11.00 uur, ter hoogte van Pimpernelstraat 7.