Ook de locatie Schoolstraat staat op de woningbouwplanlijst. | Foto: Wim Siemerink
Ook de locatie Schoolstraat staat op de woningbouwplanlijst. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Bouwen voor eigen inwoners beperkt haalbaar

woningbouw n Vorige week werd de rapportage over de in Noordwijk mogelijk voor handen zijnde bouwlocaties publiekelijk gepresenteerd. Al op 16 december 2020 werd een raadswerkgroep in het leven geroepen die de opdracht kreeg om de woningbouwplanlijst, met daarin de woningbouwprojecten en de daarbij behorende aantallen, nader te beoordelen op de haalbaarheid ervan.

Op de agenda het raadsvoorstel om de rapportage van de speciale werkgroep, betreffende potentiële woningbouw locaties, vast te stellen. De werkgroep bekeek vooral de samenhang met de Woonvisie en sorteerde de planlijst op diverse onderdelen zoals op basis van huur of koop, het jaartal van oplevering en of het wel of niet haalbaar wordt geacht. Bovendien wat de reëel haalbare kansen zijn van gedane prognoses over toekomstige projecten. Alles als basis voor een nog te voeren debat over realisering van de woningbouwopgaven.


Differentiatie

Vanuit de oppositie kwamen de te verwachten kritiek op het huidige college waarbij het nijpende tekort aan betaalbare woningen natuurlijk de rode draad vormde. Wethouder Ter Hark, hij verving portefeuillehouder Theo Alkemade, sprak namens het college en merkte op dat de huidige differentiatie in de woningbouwplanlijst nog steeds een gevolg is van beleid van een vorig college. Ook zei hij dat met name wethouder Alkemade er alles aan doet om gewenste aanpassingen zo snel als mogelijk op basis van de Woonvisie te realiseren.

Hij adviseerde dat vooral de definities van de Provincie Zuid-Holland moeten worden gevolgd en de definities in de rapportages zouden moeten aangepast als dit document in provinciaal overleg over de woningbouwlijsten wordt meegenomen. Een opmerking die door Louis Koppel, opmerkelijk genoeg werd gekwalificeerd als ‘Konijn uit de hoge hoed’. Kennelijk vertaalde hij de opmerking van de wethouder als een diskwalificatie van de inspanningen van de werkgroep. De fractievoorzitter van GroenLinks stelde vast dat de Raad hiermee werd verrast en hekelde het gebrek aan goede communicatie.

In zijn antwoorden op de diverse inbreng, met name van de oppositie, merkte wethouder Ter Hark op dat er genoeg plannen op de planlijst staan. De wethouder noemde het belangrijk dat er voor de korte termijn, de komende 5 tot 10 jaar, een zeer heldere lijst met kansen ligt. Dat er tot 2025 weliswaar een te kort van 467 woningen op de planlijsten staat maar dat er nog een prognose op tafel ligt waarbij mogelijk nog wel 1700 woningen zouden kunnen worden gerealiseerd. Daarbij noemde hij met name de ontwikkeling op het terrein van Willem van den Bergh, een project waarvoor al vergunningen zijn verleend. Die worden door de provincie als keihard gekwalificeerd.


Eigen inwoners

Een amendement om de voorliggende rapportage aan Gedeputeerde Staten toe te sturen als basis voor mogelijk overleg vond alleen steun bij de negen leden van de oppositie. Op vragen van Charlotte Meiland (NZL) liet de wethouder nog weten dat wel degelijk een beperkt deel exclusief aan eigen inwoners kan worden aangeboden.


Rijpstra-rapport geen reden voor extra onderzoek

ondermijning n Deze week besprak de gemeenteraad een drietal moties die betrekking hadden op het inmiddels al veel besproken ‘onderzoeksrapport’. 

Het gaat dus om het document waarin wordt getracht om mogelijke ondermijning van de lokale democratie in Noordwijk in de periode tussen 1990 en 2018 te bewijzen. Het werd in opdracht van Rijpstra en met medeweten van in ieder geval Van Rijnberk, Van Duin en Bakker maar ook van PUUR-fractievoorzitter Taetske Visser, kort na de lokale verkiezingen van november 2018, geschreven. In het document wordt een groot aantal inwoners met naam en toenaam genoemd die bij de vermeende ondermijning betrokken zouden zijn geweest.


'Noordwijk onwaardig'

Het huidige college van B&W nam officieel afstand van inhoud en de wijze van totstandkoming en noemde het document en de manier van doen ‘Noordwijk onwaardig’. Een actuele motie van Hans Knapp (VVD) riep de gemeenteraad op om als hoogste orgaan van de gemeente Noordwijk ditzelfde standpunt in te nemen. Deze kreeg onvoldoende steun vanuit de raad. Een motie van Bruisend Noordwijk en een motie van de andere oppositiepartijen, waarin tot nader onderzoek door de gemeenteraad werd opgeroepen, haalden het eveneens niet.


De democratie bepaalde dat de officiële verklaring van het college van B&W voldoende recht deed aan de rehabilitatie van de in het document onterecht beschuldigde personen. Maar ook dat er dus geen publiekelijke sancties richting de genoemde initiatiefnemers moesten volgen.


Of dit document nu definitief in het archief gaat verdwijnen lijkt onwaarschijnlijk. Een door gedupeerden gevormd collectief heeft namelijk gerechtelijke stappen tegen de initiatiefnemers aangekondigd.


Twee gezinnen winnen Arie op Safari

speurtocht n Afgelopen weken waren en in de etalages van de winkels in Noordwijkerhout Centrum twaalf dieren verborgen.

Maar liefst 150 gezinnen namen deel aan de speurtocht en beantwoordden de vragen, maakten filmpjes en voerden de opdrachten uit. De Noordwijkerhoutse Ondernemersvereniging maakte aan het einde van de speurtocht niet één maar twee gezinnen blij met een gezellig dagje Duinrell.


Het eerste gezin is Phillip en Olga met hun zonen Jake van 11 jaar en Ethan van 9 jaar. Tijdens de speurtocht hebben ze een gezellige ochtend gehad en dus hadden ze ook helemaal niet verwacht dat ze ook nog een prijs zouden winnen. Dubbel feest, want Jake heeft pas zijn diploma junior reddingszwemmen gehaald. Hij voelt zich dus al een kikker in het water als hij straks een duik neemt in het Tikibad.

Het tweede gezin is Stefan en Lieke met hun dochters Anne van 5 jaar en Lotte van 17 maanden. Zij ontdekte tijdens de speurtocht niet alleen de dieren, maar ook een aantal winkels waar ze al een tijd niet meer geweest waren. Vooral Anne is heel blij met haar prijs. Zij zit op zwemles en wil al heel lang een keertje zwemmen in het Tikibad. Ze gaan er in ieder geval een leuk uitje van maken in de zomervakantie.

Afbeelding