Samenwerken

Op 1 januari 2019 gingen de gemeentes Noordwijk, Noordwijkerhout en de Zilk op in een samenwerkingstraject. Men noemde het een fusiegemeente. De intentie is om samen sterk de toekomst in te gaan. Door de uitbreiding van het aantal inwoners werd het aantal raadszetels vermeerderd naar 27. En dan doet zich een logistiek probleem voor: waar gaan die zetels hun plek vinden? 

Reeds snel kwam een drietal mogelijkheden in beeld: in de bibliotheek die gelegen is naast de ‘oude’ raadszaal in Noordwijkerhout zagen de inwoners van die kern wel mogelijkheden om te gaan bijeenkomen. In Noordwijk dacht men meer aan het uitbreiden van de bestaande raadszaal of zelfs het overkappen van de binnentuin. 

Toen kwamen de eindeloze debatten over een keus waarin de inwoners en de raadsleden zich zouden kunnen vinden. Belangen werden tijdens die bijeenkomsten uitgewisseld en daar kon men reeds de te verwachten tegenstrijdigheden waarnemen. 

De bedoelde samenwerking tussen de vier kernen mondt geregeld uit in het afvangen van vliegen omdat in de praktijk samengaan blijkbaar veel moeizamer is dan vooraf werd voorgespiegeld aan de inwoners en de raadsleden onderling. De cultuurverschillen tussen de vier kernen spelen (nog steeds) parten.

Beste respondenten: hoe redelijk is het dat er nu gekozen wordt voor een overdekte binnentuin in de bestaande raadszaal van Noordwijk Binnen?