Afbeelding
Foto:

Op de rand van het bed

“Het komt erop aan hoe goed je leeft, niet hoe lang.” Die zin blijft een tijd lang hangen, na een gesprek met een zieke die niet lang te leven heeft. Hij vroeg om een geestelijk verzorger om te praten over de dood, een pastor. Hij realiseerde zich dat de dood om de hoek staat. “Maar niemand praat erover. Niemand wil dat horen dat ik dood ga, maar ze weten het wel degelijk.”

Er is afkeer van de dood. Maar de dood hoort bij het leven: van leven ga je dood. Aandacht voor de dood is belangrijk. Vergelijk het eens met geboorte zorg. Daarin is het heel normaal dat je naar de verloskundige gaat. Of je nu klachten hebt of niet. Als je daar eenmaal bent komen de vragen vanzelf. Zwangere zijn gretig naar informatie. Het is merkwaardig, die gretigheid naar zingevingsvragen rond de dood is minimaal. Alsof mensen bang zijn om de dood dichterbij te halen door erover te praten. Dat is natuurlijk niet zo.

krijg ik het levensverhaal te horen. Ik hoef bijna niets te zeggen. Het is indrukwekkend zo samen door het boek van zijn leven te bladeren. Zonder waardeoordeel, zonder positie te hoeven kiezen, aanhoor ik het verhaal. Aan het eind van zijn verhaal komt hij met een aantal levenslessen die iedereen mag weten. “Jij begrijpt wat ik bedoel, geef ze door zodat mensen van nu er wat aan hebben.”

Hier komt zijn rijtje wat ik nu met u deel. Doe er uw voordeel mee. “Ik had het lef moeten hebben het leven te leiden dat ik gewild had, niet het leven dat anderen van mij verwachtten. Ik had meer tijd met mijn naasten, mijn kinderen moeten doorbrengen en niet zoveel tijd aan mijn werk moeten besteden. Ik had het contact met mijn vrienden moeten behouden. Ik had mijzelf geluk moeten toestaan. Ik had het lef moeten hebben mijn gevoelens te uiten.”

Maar als allerlaatste, als samenvatting noemde hij de liefde, de liefde is het belangrijkste. Als de liefde het maar blijft winnen komt het allemaal wel terecht.

Deze goede mens had zijn eigen verhaal geleefd. Hij kon er zin aan geven, hij begreep het. Hij kon er op reflecteren, samenvatten en bovendien gaf hij ons nog wat levenslessen mee. Ik geef ze aan u als lezer door. Alstublieft.


Pastoor M.Th.J. Straathof