De gemeenteraad bespreekt de mogelijkheid van een railverbinding naar zee. | Foto: Bo
De gemeenteraad bespreekt de mogelijkheid van een railverbinding naar zee. | Foto: Bo Foto:

Opnieuw aandacht voor lightrailverbindingen

ov n Een railverbinding vanaf Leiden naar de kust is opnieuw actueel. Eerder pogingen faalden maar het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland is nadrukkelijk op zoek naar een toekomstige uitbreiding van het openbaar vervoer.

De politiek bespreekt in de commissievergadering van 11 mei de Regionale Strategie Mobiliteit Holland Rijnland. De gemeenteraad kan, op basis van lokale inzichten, reactie geven op voorliggende voorstellen.

Het betreft een bijzonder uitgebreid dossier waarin alle details rondom bereikbaarheid aan de orde komen. Zoals de noordelijke ontsluiting van de bollenstreek, de oost-west verbinding met onze regio, met name voor fiets en auto, maar natuurlijk ook voor het openbaar vervoer.

Voor de covid-pandemie steeg het aantal reizigers via het openbaar vervoer fors. Afgelopen jaar kwam dat tot stilstand maar de verwachting is dat het na de coronajaren weer fors toeneemt. Dit vraagt, samen met de bevolkingsgroei, om een passend openbaarvervoersysteem.

Het regionale verband brengt daarbij opnieuw een lightrail als één van de mogelijkheden waarmee niet op de zeer korte termijn rekening gehouden moet worden. Het staat op de agenda omdat het huidige railvervoer van en naar Leiden al lange tijd niet voldoet. Veroorzaakt door de zeer beperkte railcapaciteit, zowel van en naar Utrecht als richting het Drechtstedentraject.

Rond de eeuwwisseling probeerde de provincie Zuid-Holland de Rijn Gouwe Lijn te realiseren. Deze lightrailverbinding zou vanuit Gouda via Leiden naar Katwijk en Noordwijk lopen. Dit leverde volop tegenstand en een Leids referendum op. De uitslag was een afwijzing van de Rijn Gouwe lijn. Daarna verdween het van de agenda. Om nu, niet geheel onverwacht, weer terug te keren. Want ook vanuit het Rijk zijn er opnieuw de plannen voor een lightrailverbinding op deze trajecten. Als het aan het Rijk ligt, moeten de trams in de toekomst toch weer tot Katwijk én Noordwijk gaan rijden.