Burgemeester Verkleij en wethouder Ter Hark onthulden het Atlantikwall-monument op het Palaceplein. | Foto: IV
Burgemeester Verkleij en wethouder Ter Hark onthulden het Atlantikwall-monument op het Palaceplein. | Foto: IV Foto:

Onthulling monument Palaceplein

herdenking n Bij de reconstructie vorig jaar van de parkeerplaats op het Palaceplein werd de Atlantikwall gedeeltelijk blootgelegd. De Atlantikwall deed dienst als verdedigingsmuur die de Duitse bezetters bouwden in de Tweede Wereldoorlog.

Door Ina Verblaauw

Al snel werd besloten twee stukken uit de muur te zagen. Eén stuk werd geplaatst bij het Atlantikwall Museum aan de Bosweg en één stuk kreeg een plekje in de duinrand bij de parkeerplaats. Beide stukken zijn een tastbaar monument uit de oorlog.

Onder toeziend oog van afgevaardigden van het Atlantikwall Museum, de Oranjevereniging, de Veteranen Noordwijk en de Stichting Stolpersteine Noordwijk, onthulden burgemeester Wendy Verkley en wethouder Roberto ter Hark een informatie plaquette bij het monument op het Palaceplein. Op de plaquette is in drie talen een korte geschiedenis te lezen over de Atlantikwall. In hun toespraak gingen de burgemeester en wethouder in op het oorlogsverleden in Noordwijk en het belang om de geschiedenis door te geven aan volgende generaties.


Herdenken en kranslegging alle kernen

4mei n Tijdens Dodenherdenking legde burgemeester Wendy Verkleij een krans bij het oorlogsmonument op de Oude Zeeweg in Noordwijk en bij het monument ’s Heerenloo. Later die dag volgde de kranslegging bij het monument 'Geloof, Hoop en Liefde' voor de Heilig Hartkerk in de Zilk en bij het gemeentehuis in Noordwijkerhout.

De kransen werden door geplaatst namens de gehele gemeenschap. Helaas ook dit jaar zonder publiek en zonder een herdenkingsdienst vooraf. Wel waren bij de kransleggingen enkele veteranen, gemeenteraadsleden en was in Noordwijkerhout ook kinderburgemeester Tess van Eijk aanwezig.

Via BO was een digitale dodenherdenking te volgen en gaf Verkleij online een speech. "Nederland stond in 2019 en 2020 stil bij het thema 75 jaar vrijheid. Dit jaar is het thema ná 75 jaar vrijheid. Hoe vrij zijn wij in Nederland? En staan we voldoende stil bij alle vrijheden die we hebben sinds 1945? Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om terug te kijken naar de periode na de Tweede Wereldoorlog. Toen is er een vrije, democratische rechtstaat opgebouwd om onze vrijheid te verzekeren. In de afgelopen 75 jaar hebben we gebruik kunnen maken van vele vrijheden: de vrijheid van meningsuiting, kiesrecht, godsdienst en onderwijs. Maar ook aan het individueel zelfbeschikkingsrecht en emancipatie van de vrouw en de legalisatie van het homohuwelijk. Binnen de regels van de wet hebben we een bijna een onbeperkte vrijheid gekregen om te doen en laten wat we willen en onze levens vorm te geven." Verkleij haalde ook coronacrisis aan en noemde het 'de eerste confrontatie met beperking van onze vrijheid na de Tweede Wereldoorlog'. | Foto's door Willem Krol (vbnb: De Zilk, Noordwijkerhout en Noordwijk)


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding