Wie volgt wie en waarom?

Veel mensen zullen niet weten dat er tijden lang onderzoek werd gedaan in de Hoofdstraat van Noordwijk. Het behelsde het volgen met volgkastjes van de wifisignalen van uit de mobiele telefoon voorbijgangers. Zo kun je te weten komen waar en hoe vaak zij wanneer waar zijn. Het was een project dat door Noordwijk Marketing werd uitgevoerd met subsidie van de gemeente.

Fractievoorzitter Louis Koppel van GroenLinks “Het is wel zorgelijk dat de gemeente zo laconiek de privacybelangen van inwoners en bezoekers ondergeschikt maakt aan commerciële motieven.” Zijn politieke partij gaf al vaker aan dat zij het kwalijk vonden en dat “iedereen het recht heeft om vrij en onbespied over straat te gaan zonder dat de overheid of een andere partij kan meekijken of noteren wat je doet.”

De WiFi-tracking is een jaar geleden in Noordwijk gestopt omdat er geen gekwalificeerde krachten waren om de data te analyseren.

Het Leidsch Dagblad melde echter: “Vorige week heeft Noordwijk Marketing iemand gevonden die de behoefte van de verschillende sectoren – hotels, winkels, cultuur, gemeente, maar ook Noordwijk Marketing zelf - de komende tijd in kaart gaat brengen.”

Beste respondenten: zetten jullie je wifi uit als je boodschappen gaat doen of denken jullie dat de verantwoordelijken niet lichtvaardig omgaan met de persoonlijke gegevens van de voorbijgangers?