Veel voortuinen kleurden oranje, zoals hier in de Hoogstraat. | Foto's met dank aan Sandra Lubbersen.
Veel voortuinen kleurden oranje, zoals hier in de Hoogstraat. | Foto's met dank aan Sandra Lubbersen. Foto:

Toch nog een beetje vrijmarkt-gevoel

Noordwijkerhout n Ook de Oranjevereniging Noordwijkerhout had, ondanks alle beperkende covid-maatregelen, een mooi en gezellig koninsdagprogamma weten te organiseren. Hierin ontbraken uiteraard de kleurwedstrijd, de (online) koningsbingo en de nationale toost niet. Nieuw dit jaar was het digitale Schijt je Rijk, via YouTube.

Het was fris maar zonnig: een uitstekende voorwaarde voor een bomvolle vrijmarkt.

Maar helaas kon deze ook dit jaar niet worden gehouden. Maar: daarin waren velen heel creatief. Waaronder Sandra Lubbersen en een aantal van haar buren in de Hoogstraat.


Zij hadden samen het idee om in de voortuin spulletjes te verkopen. Dat idee hadden ze gedeeld op Facebook waardoor meer mensen enthousiast werden en meerdere voortuinen oranje kleurden.


In memoriam

Bert van Kersbergen

Deze week kwam het bericht dat Bert van Kersbergen is overleden.

De uit Gouda afkomstige Van Kersbergen werd in de loop der jaren een bijzonder gewaardeerde Noordwijker. Zijn werkzaamheden bij defensie brachten hem in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Noordwijk. Waar hij werkzaam was bij De Defensie Pijplijn Organisatie, toen gevestigd in het nu nog bestaande DPO-gebouw.


In de dorpsgemeenschap van Noordwijk binnen was hij een nieuwkomer die zich echter bijzonder welkom voelde. Als trotse vader van een talentvolle zoon werd hij vrijwilliger bij de voetbalvereniging SJC. Waar hij al heel snel een bestuurlijke functie kreeg aangeboden. Tijdens het voorzitterschap van Dr. Goudriaan vervulde hij de rol van secretaris en hij ontpopte zich als een gedreven bestuurder. Het was dan ook niet verrassend dat hem, na het vertrek van Goudriaan, de voorzittershamer werd overhandigd. En gedurende 10 jaar zou hij leiding geven aan de club. En in de periode groeide de saamhorigheid en werd het imago opgepoetst. SJC groeide onder zijn leiding uit tot een voetbalclub waar met veel respect over werd en nu nog steeds wordt gesproken. Een club met een opvallend sociaal verenigingsleven waar de sportieve prestaties van belang worden geacht en op de juiste waarde worden geschat. Bert bleek een bestuurlijk visionair met de blik ver voorbij de traditionele zwart-witte horizon. Hij overtuigde de politiek ervan dat SJC er toe deed en de verkoop van de SJC-eigendommen aan de gemeente en de toen sensationele bouw van een eigen sporthal, werden de basis voor een nieuwe toekomst. Van Kersbergen wist ook bruggen te bouwen. Het intensieve contact en altijd voor onmogelijk gehouden samenwerking met ‘aartsvijand Noordwijk' en hun voorzitter Leen Korbee, werd daar een aansprekend voorbeeld van.

Bert volgde de Noordwijkse politiek ver van buiten de zijlijn maar gaf zo nodig wel zijn mening. Zijn opvatting over het willen meepraten van niet deskundigen liet hij ook ongevraagd weten: ‘Inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht'.

Nadat de voorzittershamer weer was overgedragen werd hij actief in de SJC-businessclub. Met voldoende ruimte voor zijn rol als echtgenoot, trotse vader en later als niet minder trotse opa. Maar Leen Korbee, die ook voorzitter was van de Ondernemersvereniging strikte hem al snel voor de functie van secretaris van de NOV. Een functie waarin hij zich op nieuw wist te onderscheiden door wel is waar, zoals hij het noemde, twee passen rechtsachter te blijven, maar waarbij hij zijn bestuurlijke bekwaamheid optimaal mocht benutten in belang van de NOV. Met altijd zijn sociale bewogenheid als belangrijke basis. Niet voor niets droeg hij de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau'.


De laatste jaren stelde zijn gezondheid hem niet meer in staat om zeer actief deel te nemen aan de lokale activiteiten. Maar hij bleef altijd betrokken en gaf desgevraagd heel graag zijn advies.

Bert van Kersbergen werd 90 jaar. In Noordwijk zal nog vaak aan hem worden herinnerd. Zijn echtgenoot en de familie veel wordt veel sterkte toegewenst.


Zanger Guus Meeuwis doopt eigen tulp

Oranje n Guus Meeuwis heeft vrijdag 30 april zijn eigen tulp gedoopt in Keukenhof.

Door Wilma van Velzen

De Brabantse zanger kreeg de eigen tulp voor zijn 25-jarig jubileum. Voor de gelegenheid was er een schaal, gevuld met de oranje Guus Meeuwis tulpen op een sokkel gezet. In het bijzijn van Keukenhofdirecteur Bart Siemerink werden de tulpen door Guus bewonderd. Guus: "Ongelofelijk dat er wel twintig jaar over is gedaan om tot dit eindresultaat te komen!” Zoals de traditie voorschrijft, werd de tulp met champagne gedoopt. Ook moesten het certificaat en bijbehorende documenten worden getekend, welke hem werden aangereikt door Tom Schreuder, commercieel manager Keukenhof. De naam van nieuwe cultivars wordt altijd geregistreerd in het KAVB-register. De tulp ‘Guus Meeuwis' werd daarin beschreven als een forse dubbele oranje uit de kraam van Maveridge International BV uit Sint Maarten (Noord-Holland). Winner Klaas Peter de Geus: "Deze tulp komt voort uit o.a. de beroemde tulp ‘Monte Carlo'. Vanuit zaad bloeide deze tulp voor het eerst in 2015.”

De oranje Guus Meeuwis tulp wordt gedoopt door haar naamdrager.| Foto: WvV
Veel voortuinen kleurden oranje, zoals hier in de Hoogstraat. | Foto's met dank aan Sandra Lubbersen.