Links een van de twee lokalen en achterin de opslagruimte van de voormalige peuterspeelzaal Harlekijntje. | Foto: WS
Links een van de twee lokalen en achterin de opslagruimte van de voormalige peuterspeelzaal Harlekijntje. | Foto: WS Foto:

Voormalige peuterspeelzaal klaar voor sloophamer?

antikraak n De commissie Ruimte besprak vorige week de in februari door het college gelanceerde concrete plannen om de voormalige peuterspeelzaal Harlekijntje te gaan slopen. Dit was aanleiding voor de VVD, het CDA en LSN om hierover een motie in te dienen die met ruime meerderheid werd aangenomen - met daarin vragen over het hoe en waarom.

Daarmee ontstaat na enkele jaren van stilte opnieuw een discussie. Want zowel omwonenden als commissieleden reageerden kritisch op deze plannen.

Het onderwerp was ook in 2011 onderwerp van gesprek. En in 2013 verscheen een nota als resultaat van een onderzoek door een aangestelde projectgroep. Daarbij kwamen drie voorstellen op tafel waaronder het bouwen van starterswoningen. Maar in de toen recentelijk aangenomen woonvisie 2012 stond te lezen dat de gemeente voorzichtig wilde zijn met de bouw van kleine goedkope woningen en slechts duurdere koopwoningen aan de voorraad wilde toevoegen.


Strijdig

Daarop besloot de gemeenteraad in augustus 2013 om het perceel te verkopen onder voorwaarde van een maatschappelijke bestemming en de opbrengst te storten in het volkshuisvestingsfonds. Wethouder Theo Alkemade maakte duidelijk dat er nooit een koper kon worden gevonden waarna het pand op basis van antikraak in gebruik is gegeven. Intussen kregen enkele omwonenden de gelegenheid stukken grond aan te kopen om aan hun bestaande eigendommen toe te voegen.

Het college beoordeelt dat het huidige gebruik in strijd is met de bestemming. En laat weten dat de diverse initiatieven niet hebben geleid tot haalbare en acceptabele plannen. Wel zou duidelijk zijn geworden dat slopen onvermijdelijk was. In gesprekken met de huidige huurders, omwonenden en indieners van initiatieven ten aanzien van de gemeentelijke grondpositie op het terrein, heeft de gemeente het voornemen tot slopen al kenbaar gemaakt. Nu is voorstel van het college om budget beschikbaar te stellen om de sloop uit te voeren.

Gerard Duijndam (VVD) vroeg de wethouder waarom de gemeente het gebouw niet verkoopt. Er zou een initiatiefnemer zijn die, op persoonlijk aanraden van voormalig burgemeester Jan Rijpstra, wacht op de kans op een openbare inschrijving. De wethouder zei daarop de plannen om daar een vorm van kinderopvang te realiseren niet concreet genoeg zijn.

Het perceel heeft een taxatiewaarde van 260.000 euro. Theo Alkemade benadrukte dat het gebouw is afgeschreven. En dat er bovendien, mede in het kader van duurzaamheid, groot achterstallig onderhoud is en er daarnaast geen waarborg voor veiligheid bestaat, zodat slopen daardoor onomkeerbaar is. Hij zei te willen voldoen aan de wensen om sociale woningen aan de voorraad toe te voegen en met de woningcorporatie in overleg te gaan of er inderdaad ruimte genoeg is voor een nieuwbouwproject.


Knarrenhofje

Duijndam (VVD) Van Kouwen (LSN) en Warmerdam (Doen) sputterde nog tegen en Duijndam merkte op dat mogelijke woningbouw een proces van jarenlange procedures met bezwaarmakers tot gevolg zal hebben.

Wim van Haaster (CDA) zag mogelijkheden om op de beschikbare 800 m2 woningbouw in de vorm van een ‘Knarrenhofje’ te realiseren.

De politiek bleef nog verdeeld. De wethouder verduidelijkte nog eens dat sloop vanwege kosten, strijdig gebruik en om diverse andere redenen nu actueel is. Om daarna een verkenning uit te voeren naar een nieuwe invulling. Het college wil speculatie uitsluiten en weigert om te verkopen zonder concrete en duidelijk haalbare plannen.


Gemeenteraad buigt zich over integriteit

n Routekaart om tot transparante bestuurscultuur te komen

verbetering n Het presidium van Noordwijk, wat bestaat uit de burgemeester, de raadsgriffier en de fractievoorzitters, levert een inspanning om de ambtelijke en bestuurlijke integriteit in Noordwijk te verstevigen.

Dat blijkt noodzakelijk na een externe beoordeling van de recente en ook de huidige situatie. Het presidium vraagt de raad om de uitkomsten en aanbevelingen van deze externe beoordeling te onderschrijven en vooral een bijbehorende routekaart ten uitvoer te brengen. De aanleiding hiertoe zijn de eerder gestelde schriftelijke vragen vanuit de oppositie.


Coördinator

Er wordt al een stuurgroep geformeerd met daarin burgemeester Wendy Verkleij, de gemeentesecretaris en de griffier van de gemeente Noordwijk. Daarnaast gaat een gemeentelijke integriteitscoördinator aan het werk die de stuurgroep zal ondersteunen. De fractievoorzitters hebben inmiddels hun steun betuigd en de uitgeschreven route onderschreven.

Het presidium meldt ook de recente opschudding over de integriteit in Noordwijk en wil samen met de gemeenteraad en anderen kijken of er nu eens een definitieve streep onder het verleden kan worden gezet.


Open deur

De burgemeester liet in een zeer uitgebreide brief weten dat regels, gedragscodes en protocollen nog niet zijn verankerd in de manier van werken in het politieke proces, het politieke denken en de omgangsvormen in Noordwijk.

Het lijkt een open deur als het onderwerp ‘integriteit ‘wordt omschreven als een weerbarstig vraagstuk. Het zou een wens van het gemeentebestuur en alle partijen zijn om tot een transparante en integere bestuurscultuur te komen, waarbij de politieke dossiers op basis van dialoog en op inhoud zouden moeten worden gevoerd. En met nadruk om bewust van het verleden op de toekomst gericht politiek te gaan bedrijven.


Geheime stukken blijven geheim

Wobverzoek n Rondom de realisatie van het verwerven van grond, de diverse bouwclaims in Offem Zuid en het betalen voor disagio van eerst 11 miljoen en later 6 miljoen, blijven een aantal zaken voor de inwoners verborgen.

Een feit wat voor het Platform Initiatief Noordwijk (PIN) aanleiding was om een Wob- verzoek in te dienen. Wob staat voor’ Wet Openbaarheid van Bestuur’. Eerder, in juli 2020, wees de gemeenteraad dit verzoek gedeeltelijk af. Een besluit waartegen PIN direct na het bekend worden, op 15 oktober 2020 in beroep ging. Op 18 mei staat dit opnieuw op de agenda van de gemeenteraad waarbij het college het voorstel doet om het bezwaar af te wijzen. Men is hiertoe gekomen nadat ook de commissie Beroep en Bezwaar, gezien haar advies van op 5 januari van dit jaar, geen noodzaak zag om de gemeenteraad te adviseren om alles openbaar te maken.

PIN deed een zeer uitgebreid verzoek om boven tafel te krijgen of er noodzaak was om aan van Rijn Bouw een miljoenenvergoeding uit te keren en zo ja wat de reden daarvan precies zou kunnen zijn.

De stukken waren echter geheim en blijven dit totdat de gemeenteraad anders beslist.

Het college adviseert de gemeenteraad nu om de bezwaren van stichting PIN Ontvankelijke en ongegrond te verklaren. Zodat de bestaande geheimen rondom Offem Zuid voorlopig geheim zullen blijven.