Het vernieuwde Museum Noordwijk moet 25.000 bezoekers per jaar gaan trekken. | Foto: PR
Het vernieuwde Museum Noordwijk moet 25.000 bezoekers per jaar gaan trekken. | Foto: PR Foto:

Ambitieuze plannen voor museum goed ontvangen

presentatie n Het bestuur van Genootschap Oud Noordwijk verzorgde voor de commissie Middelen en Economie een presentatie van de ambitieuze plannen die door het bestuur zijn ontwikkeld. Het betrof een beeldvormende vergadering en pas in een later stadium zullen besluiten worden genomen.


De politieke vertegenwoordigers gingen er dus eens goed voor zitten. Vooral omdat vanuit de bijgeleverde stukken al duidelijk was dat het hier om een zeer wenselijke maar ook kostbare ontwikkeling gaat. Ook vanwege enkele reacties uit de gemeenschap.


Om niet

Wethouder Roberto ter Hark maakte tevoren duidelijk dat de huidige plannen zeker meer dan ambitieus genoemd kunnen worden maar daarnaast vooral ook dat het college deze zeer wenselijk en haalbaar achtte. Hij maakte duidelijk dat het college van plan is om voor te stellen om de gemeentelijke eigendommen Nic. Barnhoornweg 44 en Jan Kroonsplein 8 aan het genootschap ‘om niet’ te schenken.

Bovendien komt er een eenmalige bijdrage om het project op te starten en daarnaast een structurele subsidieverhoging naar 75.000 euro per jaar. Dat zou kunnen binnen de bestaande begroting zodat aan andere cultuurinitiatieven toegezegde subsidies niet in gevaar komen.


Prognose

Vanuit de politiek werden vooral zorgen geuit over de prognose van het aantal bezoekers. Volgens de plannen zou het huidige bezoekersaantal van 5000 na de realisatie moeten worden vervijfvoudigd.

Naast de twijfels over de praktische haalbaarheid riep het aantal van 25.000 bezoekers vragen op, zoals over de benodigde parkeervoorzieningen. Ook over de financiën kwamen veel vragen en vooral van de kant van Noordwijkerhoutse commissieleden in relatie tot de gevolgen voor de subsidies van Stichting Genootschap ‘Oud De Zilck’ en voor het museum Novato (Noordwijkerhout Van Toen). Er bleek verwarring over het Noordwijkse plan om in het nieuwe museum een voorportaal voor deze verenigingen in te richten.


Geen fusie

Bij de stukken behoorde een schrijven van genoemde verenigingen waarin erop wordt gewezen dat onderling de afspraak is gemaakt dat elke historische vereniging alleen op hun eigen grondgebied actief zou zijn m.b.t. geschiedenis van bijbehorende kern of bewoners. Er werd nog eens benadrukt dat er wel ruimte was voor samenwerking maar dat een fusie met Novato of Oud De Zilck niet aan de orde kon zijn.

De suggestie kwam dat er ook een belangrijke bijdrage zou moeten komen van de kant van Noordwijk Marketing omdat het nieuwe museum een belangrijke bijdrage zou kunnen zijn binnen het toeristisch aanbod. In zijn slotbetoog benadrukte wethouder Ter Hark nog dat het Genootschap heel veel private middelen zal inbrengen en dat zij een verlangen van € 185.000,00 al heeft teruggebracht naar € 45.000,00.


Cultuurbeleid

Het is nu aan de politiek om zich voor te bereiden op besluitvorming en een eigen politieke afweging te maken. Al deze informatie moet op 20 april in een commissievergadering worden vertaald in politieke keuzes.


Dit op basis van een breed cultuurbeleid waarbij dit jaar bovendien nog een nieuwe cultuurnota aan de orde is. Daarin moeten de wensen van alle cultuurorganisaties een plekje gaan krijgen.


Geen Noordwijkerhoutse en                                                        Zilkse bijdrage voor Museum Noordwijk

afzijdig n De besturen van het Genootschap Oud de Zilck en Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) distantiëren zich van het Museum Noordwijk.

Dat schrijven de voorzitters Th. Van Gijlswijk (Oud De Zilck) en A. Bader (NoVaTo) in een brief aan de leden van de commissie Bestuur, Middelen en Economie.

Zij zijn niet te spreken over het bericht dat het Genootschap Oud Noordwijk een museum wil creëren, waarin het erfgoed van de vier kernen op een interactieve wijze wordt vertoond.


De beide voorzitters stellen: "We hebben niet de intentie om een bijdrage aan het nieuwe museum te leveren, omdat dit als ondermijnend wordt zien voor de opkomst van geïnteresseerden ten aanzien van onze eigen inloopochtenden (Oud de Zilck) of museumbezoek (NoVaTo)." (Bron: Bo)


Politiek enthousiast over plannen landschapspark

Park n Vorige week kwam in de commissie Ruimte het raadsvoorstel betreffende ‘het ontwerpbestemmingsplan ‘Middengebied – Landschapspark’ aan de orde. In een zogenaamde beeldvormende sessie verzorgde de ambtelijke vertegenwoordiger een presentatie. Een beeldvormende sessie houdt in dat er dan nog geen politiek inhoudelijk debat aan de orde is.

De zeer ambitieuze plannen van weleer, waarbij het landschapspark zich over een veel groter deel van het te revitaliseren middengebied uitstrekte, zijn inmiddels vertaald naar een praktische en vooral haalbare uitvoering. Nu zijn de plannen vooral gerelateerd aan de inmiddels bijna voltooide wijk Duineveld.

Om aan alle wensen te voldoen en realisatie van het park en het speeleiland mogelijk te maken is de door het college voorgestelde herziening van de bestemmingsplannen ‘Middengebied-Zuid’ en ‘Sportfondsenbad’ noodzakelijk.


Wethouder Alkemade toonde zich verheugd dat nu eindelijk, na 12 jaar praten en vele moties, de plannen gaan worden gerealiseerd. Hij benadrukte dat het ging om het bestemmingsplan en nog niet over definitieve invulling. Het ging nu vooral om het bestemmen van de delen voor natuur, voor het deel recreatie, het deel groen en natuurlijk de voor Noordwijk zo belangrijke waterhuishouding. En dit alles wel gebaseerd op een totaalplan wat hier ook werd gepresenteerd.


Vanuit de politiek kwamen enthousiaste reacties op de plannen. Natuurlijk ook een aantal vragen, waarbij de angst voor mogelijk bestrijdingsmiddelen, gebruikt in het aangrenzende tuinbouwgebied, aan de orde kwam. De wens om er een horeca-unit aan toe te voegen kon niet worden gehonoreerd in verband met afspraken die in het participatietraject werden gemaakt.


Ook de hondenlosloopplaats kwam op het wensenlijstje tijdens het participatietraject. Een participatietraject waarover in de commissie overigens alom tevredenheid werd getoond. Alkemade maakte tenslotte ook duidelijk dat er al eerder een afdracht aan het GOM werd gedaan.


Na de nodige procedures zal het in oktober aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Als dan het definitieve besluit wordt genomen kan het in de loop van 2022 worden gerealiseerd.