De leerlingen van groep 1 t/m 3 van De Zeehonk hebben zelf bloembollen geplant op het schoolplein. | Foto: PR
De leerlingen van groep 1 t/m 3 van De Zeehonk hebben zelf bloembollen geplant op het schoolplein. | Foto: PR Foto: PR

Fleurig speelplein voor De Zeehonk

plein n Op basisschool De Zeehonk is veel aandacht voor de directe omgeving van de school.

Ook is ervaringsgericht onderwijs een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. Afgelopen november hebben de kinderen van groep 1 tot en met 3 zelf bloembollen geplant op het schoolplein, met als doel de kinderen meer te leren over het planten, groeien en bloeien van de bolgewassen, die zo kenmerkend zijn voor de streek. Al vanaf november is het groeiproces gevolgd en steeds teruggekomen in lessen in de klas. Nu is de tijd aangebroken dat de kinderen kunnen genieten van de prachtige bloemen op het schoolplein.


De Nieuwe School aan Viaductweg

Noordwijkerhout n De Nieuwe School, met drie hoofdletters geschreven, dát is de naam van de onderwijsvoorziening voor leerlingen aan de Viaductweg. De naam verwijst naar het vernieuwende onderwijsconcept dat de school kenmerkt.

Een uniek concept, onder andere geïnspireerd op de vijf kernwaarden van het Daltononderwijs en op het in Canada ontwikkelde Deep Learning. Leerlingen passen de leerstof toe in betekenisvolle projecten die een bijdrage leveren aan de samenleving.

Daarnaast wordt vanaf groep 1 Engels aangeboden en krijgen kinderen vijf gelijke dagen les. Tevens markeert de naam dat dit de vierde en nieuwste basisschool van Noordwijkerhout is, met een volwaardig aanbod voor groep 1 tot en met 8. De school is onderdeel van Sophia Scholen. “De kinderen krijgen Engels vanaf groep 1, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen op jonge leeftijd een wereldtaal leren”, vertelt Mariken Langbroek, directeur van de nieuwe school. “Spelenderwijs raken zij vertrouwd met Engels, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen om het te gebruiken. Het biedt de mogelijkheid om contacten te leggen met scholen in andere landen, te leren van elkaars cultuur en samen oplossingen te bedenken voor internationale problemen.”


Eigentijds onderwijs

“Alles wat we doen binnen onze school is gericht op betekenisvol leren, het begeleiden van onze kinderen en het creëren van een cultuur van intensief verwerken en samenwerken”, gaat Langbroek verder. “Kinderen leren verbanden leggen, reflecteren op hun eigen leerproces en streven niet alleen projectdoelen, maar ook karakterdoelen na. Daarnaast maken we kinderen door middel van projectonderwijs bewust van het feit hoe mooi, maar ook hoe kwetsbaar onze wereld is. We willen ze leren daarin groot te denken in oplossingen, maar ook dat je door klein te beginnen een groot verschil kunt maken voor je eigen omgeving.”


Volwaardig

En dit is precies wat de school ook doet. De school begint bescheiden met twee of drie noodlokalen aan de Viaductweg, in afwachting van nieuwbouw van voldoende omvang. Wel betreft het een volwaardige onderwijsvoorziening voor groep 1 tot en met 8. Het overkoepelend schoolbestuur Sophia Scholen verwacht zowel leerlingen uit de bestaande wijken als uit In den Houte en Sancta Maria, de twee nieuwbouwwijken aan de noordwestelijke zijde van Noordwijkerhout. De eerste geïnteresseerden hebben zich al gemeld. Van gedwongen uitplaatsing van groepen van de Prinsenhof is geen sprake. Door verwijzingen en vrijwillig overstappen zal de Prinsenhof, met 19 groepen nu overvol, op termijn weer de 17 groepen kennen waarvoor het pand geschikt is.


Weigering vergunning Como en Co

Noordwijkerhout n De VVD neemt het op voor het restaurant Como en Co aan de Boekhorsterweg 18.

De Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) had geconstateerd, dat de vergunningen niet op orde waren.

Maar het restaurant kreeg de mogelijkheid om een omgevingsvergunning aan te vragen, zodat de situatie voor een periode van vijf jaar wordt gelegaliseerd. Die vergunning is aangevraagd, maar de ODWH weigert de vergunning alsnog.


Noodzakelijke aanpassingen

Dat vindt de VVD vreemd en opheldering wordt gevraagd aan het college. "De aanvragers hebben de vereiste vergunning, inclusief die voor het terras op de oever, conform de daartoe gestelde voorschriften, ingediend. Zij hebben daarvoor, inclusief de noodzakelijke aanpassingen aan het pand, aanzienlijke kosten moeten maken.

Gelet op de eerder zonder enig voorbehoud uitgesproken medewerking aan legalisatie, mochten zij erop vertrouwen dat die medewerking ook zou worden verleend.'' Het college heeft enkele weken de tijd om te reageren. Hans Knapp: "Mocht Como en Co moeten sluiten, betekent dit een forse verschraling van de beleving van het recreatiegebied." (Bron: BO)

Como en Co bij aanvang van het seizoen 2018. | Foto: Caroline Spaans.