De grondleggers van het Noordwijkse stripmuseum zijn erg ingenomen met de cheque van de Rabobank. | Foto: Ina Verblaauw
De grondleggers van het Noordwijkse stripmuseum zijn erg ingenomen met de cheque van de Rabobank. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

MoCA ontvangt cheque van de Rabobank

Museum n Op woensdag 31 maart ontving het bestuur van de stichting MoCA (Museum of Comic Art) een cheque van € 3.200,00 uit handen van Monique van Haaster en Petra van den Berg van de Rabobank Bollenstreek. Het bestuur deed de aanvraag voor het financieel ondersteunen voor het maken van een catalogus van de collectie die momenteel in het museum aan de Bomstraat 11 hangt.

Door Ina Verblaauw

Vanwege cultuur, kunst en het regionale karakter werd de aanvraag door de Rabobank toegekend. Het resultaat mag er zijn: een prachtig boekwerk met de titel European Masters of Comic Art met heel veel tekeningen en achtergrondinformatie over de 80 cartoontekenaars van wie het werk is tentoongesteld.

Door de huidige omstandighedenheden is het museum gesloten. Het stichtingsbestuur Arie Korbee, John Asselbergs en Peter Zuidhoek hopen dat het museum binnenkort open mag. De bezoeker kan dan genieten van de originele kunstwerken, het prachtige museum met expositieruimte over twee etages, een leeshoek, een minibioscoop, een fotohoek, een tijdlijn met de geschiedenis van de strip en een cadeaushop. Naast exposities wil het MoCA boekpresentaties organiseren, een stripboekenmarkt, cartoonfestivals, lezingen, themabijeenkomsten en stripcursussen voor jong en oud. Het museum is opgezet met het doel een breder publiek te laten kennismaken met de strip, ook wel de negende kunst genoemd.


Al is het museum nog gesloten, vriend worden kan al wel met alle voordelen die daarbij horen, zoals het onbeperkt toegang krijgen tot tentoonstellingen, diverse kortingen, worden als eerste uitgenodigd voor nieuwe tentoonstellingen en ontvangen jaarlijks een uitnodiging voor een meet & greet met een striptekenaar. Het boek/catalogus is te koop voor € 29,95. Vrienden van het MOCA betalen € 19,95. Voor meer informatie: de facebookpagina of www.museumofcomicart.nl


Uniek ontwerp voor                        fusieschool Zeehonk/Wakersduin

nieuwbouw n Binnen enkele jaren zijn de leerlingen van de basisscholen Zeehonk en Wakersduin gehuisvest in een prachtig gebouw, voorzien van de nieuwste faciliteiten. Topos architectuur & bouwkunde mag het door hun gemaakte structuurontwerp verder uitwerken. Het huidige Wakersduin aan de Hoogwakersbosstraat zal naar verwachting in 2022/2023 gaan plaatsmaken voor dit opvallende ontwerp.

Het ontwerp past goed in de omgeving door zijn gebogen wanden, golvende daklijnen en begroeide daklandschappen. De buitenzijde oogt rustig, omdat gekozen is voor natuurlijke zandtinten. In het ontwerp is daarnaast veel aandacht besteed aan een goed binnenklimaat, wat essentieel is voor een prettige leer- en werkomgeving. Veel daglicht en gebruik van materialen zoals hout en bamboe zijn hier kenmerkend.


Lees- en cultuurschool

Zeehonk en Wakersduin gaan fuseren tot één moderne school met een lees- en cultuurprofiel. “Er is een uitgebreid leesaanbod voor groep 1 t/m 8”, vertelt Pauline Hesseling, directeur van nu nog beide basisscholen. “Ook vinden we het belangrijk dat onze leerlingen samen kunst en cultuur beleven. Samen naar een museum gaan is natuurlijk fantastisch. En er is veel ruimte voor toneelvoorstellingen en muzieklessen; ons nieuwe gebouw biedt ons hier alle gelegenheid toe.”


Het toekomstige schoolgebouw biedt vanaf schooljaar 2023-2024 ruimte aan onderwijs én kinderopvang en krijgt hiermee de titel Brede school. De kinderopvang wordt verzorgd door Kinderopvangorganisatie Pinokkio. Beide teams kijken vol enthousiasme uit naar het moment dat zij de kinderen kunnen verwelkomen in het nieuwe pand.

Afbeelding