Meelevende dorpsgenoten betuigen steun aan de 76-jarige Loes Alkemade die haar huis werd uitgezet. | Foto: WS
Meelevende dorpsgenoten betuigen steun aan de 76-jarige Loes Alkemade die haar huis werd uitgezet. | Foto: WS Foto:

Dakloosheid dreigt voor Loes

huurconflict n Ze woont in Noordwijk in een leuke huurwoning in de IJmuiderstraat. Maar vanwege een langdurige huurachterstand moest zij op last van de rechtbank haar woning per 29 maart verlaten. Een zoektocht naar mogelijke huisvesting leverde in feite maar een alternatief op, de daklozenopvang in Leiden.


Maandagmorgen 29 maart verzamelden zich naast veel persvertegenwoordigers ook een behoorlijk aantal dorpsgenoten bij het huis van deze 76-jarige mevrouw Loes Alkemade. Onder hen John Gietelink die via Facebook een actie organiseerde om haar in kwestie financieel te helpen en haar met andere zaken bij te staan. Hij is in gezelschap van enkele vriendinnen van Loes Alkemade. Men vertelt dat uitzetting niet meer is te voorkomen.

Het wordt duidelijk dat mevrouw Alkemade nu 10 jaar in het huis woont maar dat al snel duidelijk was dat de woonlasten ten opzichte van haar inkomen heel erg hoog waren. Uiteindelijk meldde zij in augustus j.l. bij de eigenaar dat zij de huur niet meer kon opbrengen. Daarop volgde een procedure waardoor de huurovereenkomst werd beëindigd.

Het blijkt dat er hier alles mis is gegaan wat mis kon gaan. Een vermeende inschrijving bij de woningstichting bestond niet. Het gemeentelijk loket waar werd aangeklopt kwam niet met een juiste reactie. Het ontbreken van geld en kennis voor het gebruik van internet maakte het allemaal nog verwarrender. Contacten met wethouder Salman zouden geen resultaat hebben opgeleverd. Tenslotte werd zij doorverwezen naar de daklozenopvang in Leiden. Aan Omroep West laat ze weten: ‘Vanwege mijn allergieën heb ik een speciaal dieet en dat is bij de opvang niet mogelijk.' Daarnaast maakt Loes zich zorgen dat ze besmet raakt met het coronavirus, als ze tussen zoveel andere mensen moet slapen. 'Ik ben het hele jaar omwille van mijn gezondheid mijn huis niet uit geweest, en nu dit.' Maandag meldt ze dat ze eerst nog een gesprek heeft op het gemeentehuis. Wat dat gaat opleveren is nog ongewis. Geruchten zeggen dat er tijdelijk onderdak zou worden geboden in een zorghotel. Wethouder Salman was maandagmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Later meer op www.denoordwijker.nl