Demissionair minister Kajsa Ollongren wil helpen de impasse rond de woningbouw te doorbreken. | Foto: Arenda Oomen
Demissionair minister Kajsa Ollongren wil helpen de impasse rond de woningbouw te doorbreken. | Foto: Arenda Oomen Foto: Arenda Oomen

Minister wil woningbouw extra duwtje in de rug geven

woningbouw n De Stichting Huurdersbelangen Noordwijk kreeg de mededeling dat hun bij demissionair minister Ollongren ingediende klacht, over de achterblijvende woningbouw in Noordwijk, niet ontvankelijk werd verklaard. Dat lijkt de gespannen verhouding, die er al enkele jaren is tussen gemeente en SHN, geen goed te doen.

Daar waar de woningbouwcorporaties samen met de gemeente tot prestatieafspraken wisten te komen werd dit door SHN steeds geweigerd. Wat de vraag rechtvaardigt of dit in de praktijk aan de woningzoekenden voordeel oplevert.


Kansen benutten

Woningbouw, vooral betaalbaar wonen mogelijk maken voor eigen jongeren, staat bij iedereen in de Noordwijkse politiek op het verlanglijstje. Voor alle partijen in de bouwkolom geldt bovendien dat zij belang hebben bij een continue bouwstroom. Deze continuïteit is in het verleden onderbroken maar moet, ook in de ogen van wethouder Alkemade, zo snel mogelijk weer op gang worden gebracht. Hij richt zich op diverse locaties maar hij noemt snel bouwen in een deel van Bronsgeest Noord een eerste optie. Daarbij vindt hij de voorzitter van SHN Hans Bakker wel weer aan zijn zijde want die laat ons weten: ‘Het tekort aan huurwoningen is in Noordwijk nijpend. Daarom moeten we alle kansen benutten.


Extra duwtje

De te lange periode tussen realisatie van wijk Boechorst in Bronsgeest Zuid en de start in Offem Zuid, mede veroorzaakt door de financiële crisis, laat zich nu extra gelden. Daarom moet er eigenlijk nog voordat Offem Zuid fase 2 van start gaat al duidelijkheid komen betreffende de mogelijkheden in Bronsgeest Noord. Vooral een snelle realisatie van sociale huurwoningen is voor velen in Noordwijk van groot belang. Daarom is er steeds regulier overleg met de belanghebbende partijen. Daarbij wordt ook de SHN uitgenodigd. Maar van eendrachtige samenwerking blijkt nauwelijks sprake. Uit gesprekken met voorzitter en wethouder blijkt dat van wederzijds vertrouwen geen sprake is. Hans Bakker, voorzitter SHN, meent dat ‘mooie woorden geen basis zijn om verder te gaan’. Wethouder Alkemade vraagt zich af hoe hij vertrouwen moet schenken en gesprekken moet ervaren als er bij afspraken met de uitvoerende partijen niet mede wordt ondertekend.


De SHN besloot dus bovendien over de besluiten van de gemeenteraad en de houding van de gemeente Noordwijk te klagen bij het ministerie. Vorige week liet demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) dus weten deze klachten ongegrond te vinden. Maar tevens dat zij aan Noordwijk hulp wil bieden om de woningbouw een extra duwtje te geven. Daartoe heeft zij inmiddels al een beroep gedaan op de speciale landelijke hulptroepen van ‘Taskforce nieuwbouw woningcorporaties’. Dit initiatief werd niet alleen door de SHN maar naar zijn zeggen ook door verantwoordelijk wethouder Theo Alkemade (CDA,) zeer positief ontvangen.


Binnen twee jaar

Het doel van de taskforce is namelijk dat binnen twee jaar de bouw van sociale huurwoningen kan starten; door de bouw eerst aan te jagen en vervolgens het proces te bewaken.

Theo Alkemade reageert: ‘Dit past geheel in het beleid wat we als college najagen. Ik ervaar de reactie van de minister als uiterst positief omdat een eerder betrokken aanjaagteam ons niet het gewenste resultaat opleverde.


NZLokaal wil perspectief voor evenementen

normaal n Heel langzaam lijkt er toekomstperspectief voor een periode waarin er iets van het normale leven kan terugkeren. Waarbij winkeldeuren weer verder open kunnen en langzaamaan ook gasten en bezoekers weer welkom kunnen worden geheten.


Veel lokale winkeliers, horecaondernemers en andere dienstverleners hopen zo snel mogelijk een graantje kunnen gaan meepikken als alles weer een beetje normaal wordt.


De Noordwijkse politiek bleek eerder bereid om noodlijdende ondernemers financieel te steunen maar daarnaast doen zich ook praktische problemen voor. Zoals uit steeds weer afgelasten en uitstellen van de gebruikelijke publieksevenementen. Waar niet alleen ondernemers hun voordeel mee doen maar waar de inwoners ook naar uitkijken.


Regelgeving

Wally Rodenburg van NZLokaal stelde deze week namens zijn fractie in de gemeenteraad schriftelijke vragen aan het college van B&W. Omdat zoals hij het verwoordde, ‘de organisatoren van kleine- of grotere evenementen inmiddels al weer staan te popelen om in actie te komen.’


Maar Rodenburg stelt tegelijkertijd vast dat er zich bij voorbaat al ernstige beperkingen voor doen, als gevolg van de geldende regelgeving. Een huidige Covid 19-maatregel schrijft voor, dat een evenementenvergunning niet eerder afgegeven wordt, als dat de laatste beperkende maatregel is afgekondigd. Maar de daaruit volgende vertraging acht hij uit praktische overwegingen zeer onwenselijk.


Perspectiefgesprek

Daarom dringt hij er bij de burgemeester op aan om een perspectiefgesprek over evenementen te voeren binnen onze Veiligheidsregio in het kader van ‘stel dat’. Daarnaast vraagt hij aan het college of het niet mogelijk is om nu al met de bekende organisatoren van jaarlijkse lokale evenementen in gesprek te gaan en te overleggen wat nog dit jaar wel of niet mogelijk is. Hij doet bovendien een oproep om vooral de formele aanvraagtijd bij vergunningverlening tot het uiterste te beperken. Ten slotte stelt hij de vraag of het college dan bereid is om mogelijk medio mei de organisatoren een evenementenperspectief te bieden met behulp van een zogenaamde ‘stel dat-routekaart’.


Voorbereiding

Wally Rodenburg verduidelijkt: Om te komen tot een mooi resultaat hebben organisatoren nu eenmaal voorbereidingstijd nodig. Denk alleen maar eens aan het opstellen en indienen van een door de gemeente vereist veiligheidsplan, alvorens er een vergunning kan worden verleend. Maar ook het werven en instrueren van de nodige vrijwilligers.

Wally Rodenburg eindigt met een hartenkreet: ‘Trek met de organisatoren van de diverse evenementen samen op en geef hen houvast door het bijstellen van b.v. de tijdslimieten. Laat hen de aanvragen alvast doen, bespreek deze en behandel ze vervolgens flexibel. Wacht alstublieft niet tot het laatste moment.’

Gezien de situatie leeft er de wens dat hierbij door het college niet de maximale ruimte tot beantwoording van deze vragen zal worden benut. Maar dat gezien de situatie, men nu heel snel zal reageren.

Wethouder ter Hark, bijgestaan door de bloemenkoningin, luidt de startbel voor de traditionele kermiskoers. | Foto: WS