Babyboom na eerste lockdown

geboortegolf n Negen maanden na de eerste lockdownperiode was er in Zuid-Holland afgelopen december en januari een geboortedaling van 2,1% ten opzichte van een jaar eerder. Landelijk gezien werden juist meer kinderen geboren (+0,2%). In totaal werden er in twee maanden tijd 6.217 Zuid-Hollandse coronababy’s geboren. Dit blijkt uit onderzoek van MiniMe.nl naar de gevolgen van de lockdown op het aantal geboortes in Nederland.

In 26 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten nam het aantal geboortes af. Vooral in Midden-Delfland (-31%), Waddinxveen (-25%) en Zwijndrecht (-25%) was het verschil met een jaar eerder groot. Ook in grote steden Rotterdam (-10,1%) en Den Haag (-3,8%) was sprake van een afname.

Bij vier gemeenten bleef het geboorteniveau gelijk. In Noordwijk nam het aantal geboortes juist het sterkst toe, met 78,4%. Ook in Westvoorne (+50%) en Kaag en Braassem (+42,9%) kwamen meer kinderen ter wereld.

Hoewel het aantal geboortes in Zuid-Holland afnam, was er in veel andere provincies sprake van een geboortestijging. De ‘babyboom' was het grootst in Friesland. Daar werden afgelopen december en januari 7,8% meer kinderen geboren dan een jaar eerder. In Flevoland werden beduidend minder kinderen geboren: -3,8%.


Vragenuurtje met de politie

Koffie+ n Donderdag 8 april van 10.30 tot 12.00 uur is de politie van de gemeente Noordwijk te gast bij de online Koffie+ om de inwoners van Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk via de digitale weg de gelegenheid te geven om met hen in contact te komen. Doe mee met het online vragenuurtje. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht en kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl

De Online Koffie+ is een gezellige koffieochtend, bedoeld om elkaar te ontmoeten gekoppeld aan een thema, workshop of andere activiteiten.