Steunfonds voor ondernemers

Eind oktober dacht de gemeente Noordwijk dat getroffen bedrijven geholpen moesten worden met gelden vanuit een steunfonds. De problemen die Corona toen opriep (en nog steeds oproept) nopen ondernemers om op zoek te gaan naar een reddingsboei. Door vergaande maatregelen (zoals sluiting of zeer beperkte opening) zorgen voor geen tot heel weinig inkomsten. De spaarpot van veel ondernemers gaat zo in rap tempo leeg raken. Denken we aan horeca en winkels maar ook aan niet-commerciële partijen zoals cultuur en sport.

Op 14 oktober 2020 werd er nog gezegd dat ‘de gemeente niet zo maar geld kan subsidiëren aan commerciële partijen, maar kan wel geld storten in een steunfonds wat niet in hun handen ligt en als de inwoners en niet getroffen bedrijven daarin ook meedoen.’ Nu, in maart 2021, zit de gemeente te denken aan een steunfonds voor ondernemers met een inhoud van 1 miljoen euro’s. Dit geld zou dan bedoeld zijn voor alle sectoren in de samenleving. Of het gedoneerde geld een gift is of een lening is uit de stukken niet op te maken.

Beste respondenten, wat vinden jullie er van dat de gemeente (= de gemeenschap) geld geeft aan ondernemers? Als het financieel niet goed gaat met hen; is dat zelfgekozen ondernemerschap met alle risico's van dien of is het de gemeenschappelijke verantwoording voor alle inwoners van Noordwijk? En wat als dat miljoen later teruggevraagd wordt door de gemeente door hogere belastingen?