Schoon strand

Al vele jaren doet onder andere Stichting de Noordzee haar best om, samen met strandgangers, het Noordwijkse strand schoon te maken en te houden. Vorig jaar startte voor de zevende keer de Boskalis Beach Cleanup Tour waarbij duizenden vrijwilligers in groepen de hele Noordzeekust opruimen. Door de geldende maatregelen is een algemene actie niet haalbaar maar de stichting blijft oproepen om al het afval mee te nemen.

Marijke Boonstra van de Stichting: “Er is in Nederland maar liefst 353 kilometer Noordzeekust om van te genieten. Na een dagje strand is het een kleine moeite om je afval netjes mee te nemen en weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken. Vissen, vogels en zeezoogdieren kunnen afval aanzien voor voedsel of erin verstrikken, en het draagt bij aan de plasticsoep. Het afval dat strandgangers achterlaten is voornamelijk wegwerpplastic: o.a. sigarettenfilters (die bestaan voor 95% uit plastic), plastic zakjes, bekers, rietjes, wegwerpbestek, doppen, blikjes, flesjes en snoep-, chips- en snackverpakkingen.”

Bij veel strandpaviljoens zijn hulpmiddelen te lenen waarmee afval verzameld kan worden en bij inlevering wacht soms een kleine verassing: bijvoorbeeld een kop koffie of een ijsje. Door deze acties is er de afgelopen 20 jaar zelfs 27% minder rommel gevonden.

Beste respondenten; wat nemen jullie mee naar het strand om het schoon achter te laten?