De hoeveelheid visserij-gerelateerd afval neemt ook af. | Foto: PR
De hoeveelheid visserij-gerelateerd afval neemt ook af. | Foto: PR Foto: PR

Minder strandafval dan tien jaar geleden

schoner n Donderdag kwam de Stichting De Noordzee de nieuwste cijfers van langdurig strandafvalonderzoek. Sinds 2001 voert de milieuorganisatie in opdracht van Rijkswaterstaat strandafvalmonitoringen uit langs de Nederlandse Noordzeekust. Met een analyse van 20 jaar strandafvalonderzoek is een significant dalende trend vastgesteld: de stranden worden schoner. “De dalende trend is goed nieuws en geeft hoop,” vertelt programmaleider schone zee Ewout van Galen, “Laten we alles op alles zetten om deze trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee.”


Er ligt nu 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden. Dat toont Stichting De Noordzee aan met het rapport Goed op weg naar een schone zee. Stichting De Noordzee analyseerde data van twintig jaar strandafvalonderzoek op niet-toeristische stranden. Onderzoekers van Wageningen University & Research waren betrokken bij de data-analyse en bevestigden de significantie van de trend. In de periode 2001-2010 zijn er gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode daarna (2011-2020) daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per honderd meter. In het bijzonder daalden ballonnen en visserijgerelateerd afval significant. Ballonnen zijn daardoor verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval. Hoewel dit afval nog steeds op nummer 1 staat, wordt het minder gevonden en daalt het significant.

Sneeuwbaleffect

Stichting De Noordzee voerde een kwalitatieve analyse uit van de verschillende oorzaken. Drie belangrijke factoren dragen volgens de stichting bij aan de trendbreuk. Allereerst is er steeds meer aandacht voor zwerfafval, vooral voor plastic in zee, waardoor het draagvlak voor de aanpak ervan groeit. Ten tweede is er lokaal, nationaal en internationaal beleid ingevoerd dat goed werkt, zoals gemeentes die ballonoplatingen verbieden, een nationaal verbod op gratis plastic tasjes en internationale wetgeving voor het lozen van afval op zee. Uit de data blijkt dat na invoering van dit beleid significant minder ballonnen, minder plastic tasjes en minder afval van de scheepvaart aanspoelen. Ten derde zetten burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich steeds meer in voor een schone zee, door bijvoorbeeld het strand op te ruimen en de faciliteiten voor afvalafgifte in havens te verbeteren. Mede door de inzet van de Nederlandse visserijsector wordt er minder visserijgerelateerd afval aangetroffen. Ook worden er jaarlijks tonnen afval opgevist en aan land gebracht met het Fishing for Litter-project.

Stichting De Noordzee roept de overheid op om de Europese Richtlijn voor wegwerpplastic zo snel en effectief mogelijk in te voeren en daarbij de kans aan te grijpen om meer wegwerpplastic te verbieden en in te zetten op hergebruik.


“De aandacht voor het afvalprobleem in zee is enorm gegroeid en we zien dat beleid om plasticvervuiling aan te pakken werkt. Daarom zijn we ook erg blij met de uitbreiding van statiegeld op kleine plastic flesjes dat in juli wordt ingevoerd en het recente besluit over statiegeld op blik in 2022,” zegt Van Galen. “Maar er belandt nog steeds te veel afval op het strand: over de hele periode van twintig jaar monitoring ligt het gemiddelde op 330 stuks afval per honderd meter. Vispluis is nog steeds het meest gevonden afval. Daarom is het onder andere van groot belang dat er alternatieven voor vispluis worden ingezet, containerverlies wordt voorkomen en de instroom van afval via rivieren wordt gestopt. De resultaten van dit rapport zijn hoopgevend. Het is noodzakelijk om het afvalprobleem samen bij de bron aan te pakken: dat is de sleutel voor een écht schone en gezonde Noordzee.”


Gratis jaarkaart Amsterdamse Waterleidingduinen voor minima

awd n Waternet biedt minima uit Noordwijk ook in 2021 een gratis jaarkaart aan voor de Amsterdamse Waterleidingduinen. De jaarkaart is bedoeld voor mensen die vallen onder de doelgroep minima en voor een aantal regelingen bekend zijn bij de ISD Bollenstreek (ISD).


De gratis jaarkaart is een initiatief van Waternet en bestemd voor inwoners uit Noordwijk.
De jaarkaart kost normaal € 10,- per persoon. De jaarkaart biedt toegang tot een 3400 ha. groot natuurgebied dat ligt tussen Zandvoort en Noordwijk. Hier wordt 2/3 van het drinkwater voor Amsterdam voorgezuiverd. Het gebied is exclusief bestemd voor wandelaars.


De kaart is bedoeld voor de inwoners van Noordwijk die: uitkeringsgerechtigd zijn en/ofbijzondere bijstand ontvangen eof aangesloten zijn bij de Collectieve aanvullende zorgverzekering en/ofafgelopen jaar een persoonsondersteunend budget/de inspanningspremie/individuele inkomenstoeslag hebben ontvangen.

De ISD stuurt iedereen die ervoor in aanmerking komt uiterlijk 22 februari een brief met meer informatie. Op de jaarkaart is niet te zien dat het gaat om een gratis kaart. De kaart is een jaar geldig. Voor kinderen tot 18 jaar is de toegang gratis.


Inwoners die wel onder de doelgroep vallen en op 22 februari nog geen brief hebben ontvangen of in de loop van 2021 onder de doelgroep vallen, kunnen contact opnemen met de ISD Bollenstreek.


Dit kan per mail via info@isdbollenstreek.nl of via telefoonnummer (0800) 95 67 000. Meer informatie over de jaarkaart is te vinden op http://awd.waternet.nl/