Afbeelding
Foto:

Visie voor de toekomst

Visie n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. Het afgelopen jaar hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Frans Bruinzeel was één van de deelnemers aan de Omgevingsvisie Noordwijk, in het team De Oude Dorpskern. We kijken terug op het afgelopen jaar; hoe Frans de samenwerking in het team, het participatieproces en natuurlijk het eindresultaat heeft beleefd.


Proces

Frans was ook betrokken bij de eerdere omgevingsvisie en daarom een enthousiaste deelnemer aan dit proces vanaf de startbijeenkomst in maart. Frans: “vooraf gaand aan de startbijeenkomst hebben wij als vereniging de Oude Dorpskern een avond met leden belegd rond de vraag welke standpunten we naar voren zouden moeten brengen. Vervolgens heeft een kleine groep uit onze vereniging deelgenomen aan de startbijeenkomst en het traject van de Omgevingsvisie.”


Gezamenlijk

Ook het proces van de Omgevingsvisie werd beïnvloed door corona. Frans: “na de startbijeenkomst zijn we voortvarend van start gegaan. Maar toen viel corona op ons dak. Vanaf dat moment is het hele proces beperkt. Je mist dan toch het persoonlijke contact. Dat neemt niet weg dat we veel werk hebben verzet en uiteindelijk een presentatie hebben gemaakt met daarin onze visie op de toekomst van Noordwijk Binnen onderbouwd met argumenten en met voorgestelde acties om die visie te realiseren. Die presentatie is echt het gezamenlijke product geworden van ons team.”


Eindresultaat

Frans is kritisch op het eindresultaat. De Omgevingsvisie Noordwijk is niet geworden wat hij er in begin van had verwacht: “ik ben toch wat teleurgesteld over het eindresultaat. Ik dacht dat het om de visies van bewoners zou gaan, die dan vervolgens zouden worden ingebracht in het politieke proces. Zodat de politieke partijen en gemeenteraad daar hun partijprogramma’s op kunnen baseren. Zo is het niet gegaan, en bovendien is veel van wat is ingebracht niet in de uiteindelijke visie gekomen.”

De Omgevingsvisie is een uitnodiging aan iedereen om met initiatieven te komen en uit te werken. Dat vindt Frans een beetje raar: “Ik vind dat de gemeente nu wel voortvarender mag zijn. Die initiatieven en ideeën staan namelijk uitvoerig genoemd in de visies van bewoners. Ik had verwacht dat de Omgevingsvisie meer gericht zou zijn op actie. Wat dat betreft heeft de gemeente iets goed te maken in de omgevingsplannen: het volgende stadium. Ik ben erg benieuwd of die plannen dan wel gebaseerd zullen zijn op de inbreng van de bewoners”

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl