Ineke van der Meulen is heel tevreden met de Omgevingsvisie. | Foto: PR
Ineke van der Meulen is heel tevreden met de Omgevingsvisie. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

visie n Ineke van der Meulen was één van de deelnemers aan de Omgevingsvisie Noordwijk We kijken terug op het afgelopen jaar; de samenwerking in het team, het participatieproces en natuurlijk het eindresultaat. Ineke: “Ik sta vrij actief in de maatschappij, daarom deed ik hier ook aan mee. Dit is mijn dorp en ik wil over de toekomst meepraten.”

Op 4 maart 2020 ging het proces van start, tijdens de startbijeenkomst: “De startbijeenkomst was goed georganiseerd, dat was een mooie start. Wel erg jammer dat direct daarna de coronakwestie om de hoek kwam kijken. Toch hebben wij met onze groep online verder kunnen gaan. Uiteindelijk is de visie van onze groep ook grotendeels opgenomen in de Omgevingsvisie, dat was erg positief.”


De gemeente nodigt met deze visie bewoners uit om met een plan te komen, om vervolgens te kijken hoe bewoner en gemeente samen kunnen werken. Ook Ineke geeft het belang aan van participatie en samenwerking met de gemeente: “Ik ben zelf secretaris van wijkvereniging Boerenburg en vanuit de wijkvereniging beheren wij steeds meer boomspiegels. Dat betekent ook dat er minder schoffelaars komen. Ik zou de gemeente dan kunnen uitdagen dat wij de boomspiegels verder beheren, en daar vanuit de gemeente iets voor terugkrijgen. Maar ook dat je als wijk bijvoorbeeld eigenaar bent van een windmolen langs de 206 weg. Dat soort initiatieven en activiteiten lijkt me uitstekend passen in de Omgevingsvisie.”

Het idee dat wijkbewoners met hun eigen ideeën en initiatieven bij de gemeente kunnen komen, vind ik erg sterk in de Omgevingsvisie. Het is echter van belang om goed na te denken over het vervolg en uitvoering. Daarbij is van groot belang dat er een zekerheid van continuïteit in zit. Als bijvoorbeeld een bewoner wegvalt, dat het initiatief wel blijft bestaan. Dat is een taak voor de gemeente.”

Ineke is blij met de Omgevingsvisie: "Het resultaat is voortgekomen uit gesprekken met bewoners, daar ben ik al heel tevreden mee. Wij, als bewoners, in ons eigen huis weten het beste wat de wensen zijn.”

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl