Straatverlichting wordt duurzaam en soms extra slim aangepast zoals met ingebouwde snelheidscontrole of fijnstofmeting. | Foto:Wim Siemerink
Straatverlichting wordt duurzaam en soms extra slim aangepast zoals met ingebouwde snelheidscontrole of fijnstofmeting. | Foto:Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Goed duurzaam bezig!

groen n Duurzaamheid en energie zijn ook in de lokale politiek belangrijke onderwerpen om publiekelijk te scoren.

De commissie besprak deze week een voorliggend raadsvoorstel Beleids- en Beheerplan Openbare Verlichting 2021-2025. Duidelijk werd dat Noordwijk nu al ver vooruit loopt op het schema van de energiebesparingsdoelstellingen 2030.

Die duidelijkheid kwam tijdens de presentatie van verantwoordelijk ambtenaar Leo Snaar. Vol passie bracht hij de politiek op de hoogte van het beleid dat er in Noordwijk is en zal worden uitgevoerd. Aandacht gaat uit naar verbetering op het gebied van slim energiemanagement. Verbetering blijkt zeker nog mogelijk, vooral in de kern van Noordwijkerhout.


Ledverlichting

In de gemeente is er verder sprake van verschillende soorten en kwaliteiten aangepaste openbare verlichting. Verlichting in de historische kernen verschilt volledig van die in de buitengebieden en beide ook van die op de Boulevards.

Het gaat om aanpassing van masten en hoogtes alsook om verschil in armaturen. Woonstraten worden anders verlicht dan woonerven. Bedrijventerreinen anders dan winkelstraten.

Bij noodzakelijke vervanging wordt inmiddels altijd gekozen voor duurzame ledverlichting.

Slimme armaturen

Nieuwe ontwikkelingen op gebied van openbare verlichting worden ook in Noordwijk beproefd.

Zo zijn er armaturen geplaatst waarbij in de winter door signalering van temperatuur en luchtvochtigheid de noodzaak om te strooien kan worden aangetoond. Via andere armaturen kan ook de verkeerssnelheid en de intensiteit worden gemeten.

Nu al is sprake van gestuurd verbruik waardoor de bijvoorbeeld na middernacht de verlichting nog maar op 50% brandt en om 6.00 uur weer 100% wordt. Daarnaast worden computergestuurde armaturen getest waarmee verbruik op afstand kan worden ingeregeld. Tot slot melding van aandacht voor slimme verlichtingsarmaturen die de aanwezigheid van fijnstof heel nauwkeurig signaleren.