| Foto: Thomas Steenvoorden
| Foto: Thomas Steenvoorden Foto: Thomas Stnvrdn

Visie voor de toekomst

Visie n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Suzanne Appelo maakte deel uit van team Heel Noordwijk 2, het team dat onder andere de Geluksmeter in de Omgevingsvisie adviseerde. We kijken terug op het afgelopen jaar; de samenwerking in het team, het participatieproces en natuurlijk het eindresultaat. Suzanne: “Je kreeg veel vrijheid om zelf invulling te geven aan een visie. Dat werkte erg prettig.”

De Omgevingsvisie ging in maart van start tijdens de startbijeenkomst. Eén van de laatste fysieke bijeenkomsten van het jaar, door het coronavirus. Op de startbijeenkomsten werd de basis gelegd voor de teams en de samenwerking. Suzanne: “het is natuurlijk jammer dat op een gegeven moment het allemaal digitaal moest. Desondanks was het erg interessant om met mensen die je niet kent samen te werken en ideeën uit te wisselen. Zo kom je ook uit je eigen bubbel en vind je andere inzichten. Dat ging goed, op veel vlakken zaten we op één lijn, maar op een aantal gebieden ook niet, dat leverde leuke gesprekken op.”


Belangrijke thema’s

De Omgevingsvisie gaat over de grote thema’s in de toekomst. Thema’s waar iedereen in Noordwijk een belang of mening bij heeft. In de teams zijn die thema’s belangrijke gespreksonderwerpen geweest: Suzanne: “het ging in onze groep al vrij snel over het groen in Noordwijk. Het is erg waardevol om snel het groen op te kunnen zoeken. En dan ook nog ongeschonden natuur. Maar ook over uitdagingen, zoals wonen, bereikbaarheid en parkeren.”

“Over bijvoorbeeld wonen hebben we het gehad over het woningaanbod. Met name betaalbare gezinswoningen zijn er te weinig. Oudere teamleden deelden die zorg voor hun kinderen. Zo zie je dat je vanuit verschillende invalshoeken wel dezelfde ervaring hebt.”

De Omgevingsvisie is een abstract document. Het geeft richting aan de toekomst van Noordwijk en wordt later uitgewerkt in plannen en beleid. Suzanne: "Het is belangrijk om goed te kijken naar de volgende stap. Er staan mooie ambities en uitgangspunten in, maar om de Omgevingsvisie echt verder te brengen moet je keuzes durven maken. Als er woningen nodig zijn, moet je ervoor durven kiezen dat woningen op een stuk grond financieel niet het meeste oplevert, maar wel nodig zijn voor Noordwijk. Dat is ook het idee achter de Geluksmeter. Als gemeente moet je altijd kijken naar wat het oplevert voor bewoners: maakt het beleid het leven in Noordwijk beter?”


Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op

mijntoekomst.noordwijk.nl


Online bijeenkomst ‘Samengestelde gezinnen’

CJG n Het Centrum voor Jeugd en Gezin Leiden houdt op 9 maart van 19.30 tot 21.30 uur een gratis themabijeenkomst over samengestelde gezinnen voor ouders die met hun kinderen een samengesteld gezin vormen of gaan vormen.

Tijdens de bijeenkomst krijg je van Margarita Bernal, stiefcoach/relatietherapeut bij Stiefgoed Leiden informatie over het vinden van je weg in de uitdagende en bijzondere situatie van een samengesteld gezin. Ze legt uit wat de fases van een samengesteld gezin zijn, je rol binnen het gezin, hoe je het beste om kan gaan met je stiefkinderen, met je ex-partners en hoe je elkaar als partners kan steunen.

De bijeenkomst is voor stellen die binnenkort gaan samenwonen of inmiddels samenwonen, maar verbetering willen in de wijze waarop het gezin functioneert.

Aanmelden via www.cjgcursus.nl