Op de locatie van een transportbedrijf komt mogelijk straks een groot waspeencentrum. | Foto: Wim Siemerink
Op de locatie van een transportbedrijf komt mogelijk straks een groot waspeencentrum. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Waspeencentrum aan Leidse Vaart stapje dichterbij

Latertje n De raadsvergadering van januari was de eerste nadat er een andere manier van vergaderen werd afgesproken. Met het doel om sneller tot besluiten te komen. Het was nog even wennen en uiteindelijk werd het een marathon met de finish ver na middernacht.


Het daadwerkelijk vergaderen kon pas beginnen nadat er de nodige formele handelingen hadden plaats gevonden. Daarbij hoorde de installatie van niet minder dan 5 nieuwe commissieleden. Een uitbreiding die mag worden gezien in het verlengde van de nieuwe vergadermethodiek. Geheel de gemeentewet werden Jan de Jong, Lisa Dol, Sophie Cramer, Catherine Vergouw en Charlotte Meiland door burgemeester Verkleij officieel geïnstalleerd.

Daarna volgde de hamerstukken waarbij op verzoek van de PvdA het plan Vogelaarsdreef 26 nog eens een keer opnieuw moest worden besproken.

Het bouwen van een GOM- woning op Vogelaarsdreef 26 bleek aanleiding voor enkele partijen om aan te dringen op een hernieuwd debat over Interregionale samenwerking van de Bollenstreekgemeenten over de ontwikkelingen en de herontwikkelingen in het buitengebied. Vooral de verspreide GOM-woningen waren enkele partijen een doorn in het oog. In maart zal er daarom een speciale commissieavond over dit onderwerp op de agenda worden geplaatst.


Geen bedenkingen

Het collegevoorstel om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de ontwikkeling van een waspeencentrum aan de Leidsevaart was opnieuw aanleiding voor een discussie. De vergroting van het bouwvolume en de geplande verkeersontwikkeling was voor enkele partijen aanleiding om kritiek te uiten. Belangrijk daarbij leek te zijn dat het ook niet past in het provinciaal beleid en zou ook juridisch niet haalbaar zijn. Andere partijen zagen een verbetering van het rommelige gebied en prima passen in de omgeving ook al door de noodzaak van wortelteelt in de vruchtwisseling met bloembollenteelt.


Betreurd

Wethouder Alkemade moest toegeven dat er in ambtelijke stukken een fout was geslopen met betrekking tot de bouwhoogte die wel degelijk 12 meter zal zijn. Hij benadrukte dat de provincie geen absoluut ‘nee’ heeft afgegeven en dat het Hoogheemraadschap aan gebruikers altijd nog aanvullende voorwaarden kan opleggen.

PUUR, Groen Links en PvdA lieten in een motie officieel weten dat wat hen betreft de gang van zaken rond de behandeling en beantwoording over het voorstel Definitieve VVGB vestiging Waspeencentrum Leidsevaart 228a wordt betreurd.


Omdat NZL zich ook tegen het collegevoorstel keerde, omdat het plan niet juridisch houdbaar zou zijn, werd het nog even spannend. Maar uiteindelijk werd het collegevoorstel, met 15 stemmen voor en 12 stemmen tegen, toch aangenomen.


Plannen voor Julianahofje even in de ijskast

wonen n Terwijl Noordwijk hunkert naar sociale woningbouw, liet de gemeente Noordwijk deze week weten dat het plan van 13 sociale huurwoningen en de vier 2-onder 1-kapwoningen naar alle waarschijnlijkheid niet gaat worden uitgevoerd.


De afgelopen tijd was hier al heel veel over te doen omdat omwonenden veel bezwaar maakten. Met name omdat geplande infrastructuur zou zorgen voor ongewenste gevaarlijke situaties bij de verkeersafwikkeling. Er werd direct aangekondigd dat al het mogelijke zou worden gedaan om uitvoering van de huidige plannen te voorkomen.

Het blijkt nu dat de plannenmakers, met name woningbouwcorporatie Stek en Van Rijn Bouw, bij het college te hebben aangekondigd dat er voorlopig geen verdere actie zal worden genomen. Een opvallend besluit want er was al veel tijd en energie ingestoken.


Draagvlak

Er werd naarstig naar maatschappelijk draagvlak gezocht nadat de eerste plannen in een voorontwerpbestemmingsplan ter visie werden gelegd. Toch ging de gemeenteraad, ondanks de eerder genoemde bezwaren, eensgezind akkoord om een volgende stap te maken en het definitieve plan ter visie te leggen. Nu wordt dus door de ontwikkelaars voorlopig een pas op de plaats gemaakt waardoor de bedrijfsbebouwing met kassen en schuren nog niet hoeft te wijken voor woningbouw. Met name werd gerekend op de 13 sociale huurwoningen die in het plan werden verwerkt.


Wat nu?

De vraag wat er nu staat te gebeuren kan nog niet worden beantwoord. Het is denkbaar dat er gebruik worden gemaakt van de 30%-voorwaarde zodat een plan van bijvoorbeeld 6 villa’s plus 3 sociale koopwoningen ook tot de mogelijkheden behoort. Of de grondeigenaren dit zullen overwegen is onduidelijk.

Wethouder Alkemade geeft in een reactie aan dat hij met dit soort oplossingen niet akkoord zal gaan. Hij hoopt dat de sociale huurwoningen toch snel gerealiseerd kunnen worden. Of dit moet gaan gebeuren in een compleet nieuw plan is nog de vraag. De actuele stijging van bouwkosten, de mogelijke langdurige procedures en de maatschappelijke verontwaardiging maken het er niet eenvoudiger op.


De reactie van Stek is te lezen op www.denoordwijker.nl

Voorlopig liggen de plannen voor een Julianahofje nog in de ijskast.