Sindy van Leeuwen. | Foto: PR
Sindy van Leeuwen. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

Kuuroord n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners, ambtenaren, ondernemers en andere betrokkenen.

Sindy van Leeuwen was vanuit de gemeente aan het begin van het traject betrokken bij de Omgevingsvisie. De afgelopen jaren is Sindy ook intensief bezig geweest met de Kuuroordstatus van Noordwijk, een belangrijk onderdeel in de Omgevingsvisie. We kijken hoe de visie en de Kuuroordstatus elkaar versterken: “het kuuroordtraject sluit goed aan bij de Omgevingsvisie, zowel inhoudelijk als de manier waarop het tot stand is gekomen”.

Kuuroordstatus

Sinds maart 2020 is Noordwijk erkend als heilzame zeebadplaats. De erkenning wordt gedaan door de ESPA (European Spas Association, een belangenvereniging waar kuuroorden uit 20 landen in samenwerken), Een belangrijke mijlpaal. Wetenschappelijke analyses en een uitvoerige medische analyse hebben aangetoond dat een verblijf in Noordwijk heilzame effecten heeft en een positieve bijdrage levert aan de vitaliteit van mensen. Het zeewater is gekwalificeerd als “Heilwasser”. Het getij, met een sterk verschil tussen eb en vloed, bevordert het herstelproces. Er zijn vele natuurlijke elementen aanwezig, zoals de zeezout aërosolen, die een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen. Sindy: “Kuuroord Noordwijk wil zeggen dat we samen met ondernemers in de gastvrijheidssector en detailhandel, maar ook met maatschappelijke organisaties, aan de slag gaan met die elementen. Naast de kwaliteit van het zeewater willen we ook de rijke kruidengeschiedenis van Noordwijk nieuw leven in blazen en gaan we aan de slag met gezonde voeding en bewegen. Noordwijk en deze omgeving bieden zoveel mogelijkheden om als bezoeker en inwoner te werken aan een gezonde leefstijl door bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht in de rijke natuur.”


Versterken

De Kuuroordstatus en de Omgevingsvisie versterken elkaar in het beleid van de toekomst. In de Omgevingsvisie staat bijvoorbeeld beschreven dat ontwikkelingen op recreatief vlak bijdragen aan de koers van identiteit van Noordwijk, de kuuroordstatus is een belangrijk onderdeel van de koers. Beiden projecten zijn een startsein voor toekomstig beleid en initiatieven. Sindy: "Er is draagvlak nodig om beiden trajecten succesvol uit te rollen. Maar ook duidelijke doelstelling, een missie. We moeten daar goed naar kijken en doelstellingen goed onderbouwen. En vooral ook toetsen aan de samenleving en belanghebbenden. Zodat beleid en initiatieven breed gedragen worden.”


Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl