Ondergronds of toch aan de bak?

Overal in Noordwijk zijn de bekende blauwe afvalcontainers te vinden: diepe bakken in de trottoirs verzonken waarin de burgers (al die niet met behulp van een bewonerspasje) vuil kunnen storten. Dat kan papier zijn, glas in verschillende kleuren en plastic. Dat vullen gaat soms opzienbarend snel: geregeld zijn overvolle bakken te zien waar het afval uitpuilt of zelfs naast staat. Via Fixit is dat snel te melden aan de gemeente en er wordt redelijk snel geanticipeerd.

In Offem Zuid, de nieuwe wijk naast het verlengde van de Beeklaan waren die containers ook mooi weggewerkt in de stoepen. Iedereen enthousiast maar de lage hoeveelheid containers woog niet op tegen de grote aantallen bewoners die er gebruik van wilden maken.

De gemeente wil die containers echter gaan vervangen voor de bekende grijze bakken die tegen je voor-/achterdeur staan, op je terras of naast de voordeur. Het succes van de ondergrondse versie was niet goed genoeg. Maar de bewoners van de nieuwe wijk willen een extra kans om te bewijzen dat het wel werkt maar dat de gemeente in gebreke was gebleven met plaatsing op meer plekken en meer soorten. Hoeveel schoner kan de wijk blijven/worden (zonder zwerfafval) met meer bakken en een duidelijkere en uitgebreidere communicatie vanuit de gemeente?

Beste respondenten: waar zouden jullie voor kiezen: grijze zichtbare bakken of verzonken bakken in de wijk?