Yvonne Lang. | Foto: PR
Yvonne Lang. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

visie n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. Het afgelopen jaar hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Yvonne Lang was één van de deelnemers aan de Omgevingsvisie. We kijken terug op het proces van de Omgevingsvisie; de samenwerking en het eindresultaat. Yvonne: “het is een hele nieuwe manier van werken. Ik vond het fijn om op die manier betrokken te zijn. Ik heb uiteindelijk een heel stuk geschreven over verantwoord ondernemerschap, want dat is mijn vak. Ik zie ook veel van die punten terug in de visie, dat vind ik erg positief.”

“De samenwerking ging goed, fijn om in een divers team te werken. We zaten met mensen uit Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en uit De Zilk. Op die manier leer je ook de belangen goed kennen van anderen. Zo zie je dat elke kern zijn eigen identiteit heeft. Door het thema duurzaamheid zie je echter ook het algemene belang dat alle kernen betreft, dat is mooi om te zien.”


Duurzaamheid in de visie

Yvonne heeft in de visie veel bijgedragen op het gebied van duurzaamheid, tevens een belangrijk onderdeel van de Omgevingsvisie en de toekomst van Noordwijk: “ik ben onder de indruk hoe het duurzaamheidsvraagstuk is teruggekomen in de visie. Mijn wens was dat het niet een enkel onderwerp zou zijn, maar dat het een integraal bestandsdeel is van de Omgevingsvisie. Dat is ook gebeurd.”

“Ik hoop dat alles wat nu mooi op papier is gekomen, ook concreet wordt uitgewerkt. De gemeente heeft een belangrijke rol te spelen als toezichthouder, vergunningverlener en aanjager van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door lokale ondernemers te stimuleren.”


Yvonne heeft een duidelijke boodschap naar de gemeente als het gaat om duurzaamheid en de Omgevingsvisie: “Duurzame ondernemers hebben geen gelijk speelveld. De concurrentie is vaak goedkoper. Grondstoffen zijn erg goedkoop, maar arbeid is in Nederland duurder. Daardoor zijn duurzame producten vaak duurder en dat moet veranderen. De gemeente heeft een rol te spelen door een betere startpositie te creëren voor startende, duurzame ondernemers. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf bij die ondernemers inkopen. Oftewel, de gemeente heeft in de uitvoering van hun visie een grote rol, misschien zelfs groter dan hoe het nu in de Omgevingsvisie staat.”

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl