Links het bedrijfsverzamelgebouw dat geen plaats zal maken voor de beloofde sociale woningen. | Foto: WS
Links het bedrijfsverzamelgebouw dat geen plaats zal maken voor de beloofde sociale woningen. | Foto: WS Foto: Wim Siemerink

Bewoners Losplaatsweg zijn de dupe van falende gemeenteraad

losplaatsweg n Een uiterst slimme ontwikkelaar? Dat zou kunnen. Een bedenkelijk collegevoorstel? Dat zou je denken. Een lichtzinnig genomen raadsbesluit? Dat is zeker. Want zonder enige garantie ging de politiek in meerderheid akkoord met de plannen die goedgelovige kopers een kat in de zak opleverde.

Tijdens de commissievergadering van deze week maakten bewoners van een wijkje aan de Losplaatsweg nog eens duidelijk dat ze op basis van beloftevolle teksten in een kleurrijk uitgevoerde folder op het verkeerde been werden gezet.

Ze kochten hun huis in de verwachting dat er door de ontwikkelaar vervolgens nog een tweede fase zou worden uitgevoerd. Daarbij zou een aanliggend bedrijfspand worden herontwikkeld tot zeven grondgebonden woningen. Die kwamen er echter nooit. Extra openbaar groen en de nodige parkeerplaatsen al evenmin. De huidige bewoners en hun kinderen ervaren inmiddels veel overlast door de parkeerdruk en van het verkeer wat goederen aflevert bij het bedrijfsgebouw.


Gedupeerd

Voor iedereen is het pijnlijk om te zien dat men de dupe is geworden van een zeer lichtvaardig genomen raadsbesluit. Daarbij werd aan de geldende voorwaarden van zowel de verkeersveiligheid, de parkeernorm als de 30 procent sociale woningbouw, niet werd voldaan. Daarnaast was er een zeer gebrekkige anterieure overeenkomst. Hoewel er geen garantie was voor uitvoering van de plannen ging de raad, kennelijk vol vertrouwen, simpelweg toch akkoord.

Inmiddels is, wat toen al door criticasters al gevreesd werd, waarheid geworden. De aangekondigde fase 2 werd nooit uitgevoerd omdat de ontwikkelaar het benodigde perceel met daarop het bedrijfsverzamelgebouw, nooit heeft aangekocht.


Wie is verantwoordelijk?

Raadslid Louis Koppel (GL), zelf ooit voorstander van de plannen, trekt zich inmiddels het lot van de gedupeerden aan. Hij ging ook in gesprek met zowel de grondeigenaar als de ontwikkelaar. Maar dat leverde niet meer op dan dat de grondeigenaar nooit het plan zou hebben gehad om te verkopen.

Wethouder Theo Alkemade zegde toe om te onderzoeken of het plan toch nog valt te realiseren. Daar valt echter weinig van te verwachten. Volgens Louis Koppel is er voor hem nog veel onduidelijk. Dat geldt niet voor NZlokaal. Die partij noemde de gemeente Noordwijk, samen met ontwikkelaar Van der Wiel, verantwoordelijk. PUUR dacht dat de plannen nog wel kunnen worden uitgevoerd en Lijst Salman vindt dat de ontwikkelaar nu in ieder geval nog de vereiste drie sociale woningen dient te leveren.


Bruisend Noordwijk leverde een keihard oordeel af: ‘De huidige oppositiepartijen schreeuwen om het hardst maar juist zij zijn verantwoordelijk. De huidige wethouder mag de scherven lijmen’.


Teambureau politie verhuist naar Katwijk

Vervolg van de voorpagina • Ondanks het heldere betoog kwamen er toch nog vragen uit de politiek. Vooral ongerustheid over de reactietijd door de grote afstand tussen Katwijk en De Zilk, het voortbestaan van een steunpunt in Noordwijkerhout, de rol van wijkagenten en BOA's alsmede de noodzakelijk geachte aanwezigheid in het uitgaansgebied aan De Grent.

Zowel Peter Koot als burgemeester Wendy Verkleij konden de raadsleden veelal geruststellen. Enkel wat ongerustheid over de noodzakelijke rol die sociale partijen soms dienen te spelen, kon niet worden weggenomen.

Opvallend onverwacht was tenslotte de hint zoals Bruisend Noordwijk die gaf over een toekomstige gemeentelijke samenvoeging: ‘Een fusie van gemeente Katwijk en gemeente Noordwijk levert ons een sterke robuuste kustgemeente op.’

Lees het hele artikel op www.denoordwijker.nl en www.noordwijkerhoutsweekblad.nl


Vaccineren op Willem van den Bergh begonnen

coronavaccin n ’s Heeren Loo begint is gisteravond begonnen met het vaccineren van de cliënten op woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk. Daarvoor is dinsdagavond toestemming gegeven door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Hugo de Jonge kondigde de start van de vaccinatie van cliënten in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg aan tijdens de persconferentie waarin de verlenging van de lockdown werd aangekondigd.

‘Ik kan niet wachten’, zegt Michelle Maassen (28), voorzitter van de cliëntendeelraad. ‘Ik ben deze week aan de beurt en dan over een paar weken krijg ik nog een keer een prik. Ik ben echt blij, want nu zijn we steeds de pineut. We zitten door corona al voor de zesde keer in quarantaine. We zijn er klaar mee. Enige nadeel is dat het nog even duurt voordat de rest van Nederland aan de beurt is.’

Binnen ’s Heeren Loo wordt al maanden gewerkt om klaar te staan voor de vaccinaties van medewerkers en cliënten. Brieven en informatie over de vaccinaties liggen klaar om verstuurd te worden. Nu het vaccin, BioNTech/Pfizer, bekend is kunnen cliënten en verwanten om toestemming worden gevraagd. Maar ook de registratiesystemen zijn aangepast en logistiek is veel geregeld. Voor het vaccineren van de cliënten zijn ook medewerkers extra geschoold. Deze week kunnen daardoor speciale prikteams de woningen langs.

Ageeth Ouwehand: ‘Onze medewerkers weten wat wel en niet past bij onze soms uiterst kwetsbare cliënten. Iemand met het verstandelijk vermogen van een peuter wil vaak niet geprikt worden. Dan is het fijn dat onze medewerkers dat toch op een zo prettig mogelijke manier kunnen doen.’

Eerst zijn nu de cliënten van het woonzorgpark aan de beurt. Vervolgens wordt de vaccinatiecampagne uitgebreid naar cliënten die elders wonen. Dan kunnen ook andere vaccins worden gebruikt.

| Foto: PR