Volgens de VON is de GOM zelf de grootste onttrekker van eersteklas Bollengrond. | Foto: PR
Volgens de VON is de GOM zelf de grootste onttrekker van eersteklas Bollengrond. | Foto: PR Foto:

College: ‘Vrije Ondernemers baseren zich op onjuiste feiten’

Greenport n De integrale herstructurering van de Greenport Duin- en Bollenstreek, gekoppeld aan de verbetering van het kenmerkende cultuurhistorische en natuurlijke waardevolle landschap van de streek, bracht een intensieve en inmiddels al langdurige samenwerking tot stand tussen de gemeenten in de Bollensteek.

De integrale herstructurering van de Greenport Duin- en Bollenstreek, gekoppeld aan de verbetering van het kenmerkende cultuurhistorische en natuurlijke waardevolle landschap werd de basis van gemeenschappelijk beleid. De toenemende verrommeling in de streek moest op basis van de geldende bestemmingsplannen een halt worden toegeroepen. Kort geleden werd in Noordwijk hiertoe een handhavingstraject ingezet dat alom stof deed opwaaien.


Visie

Recentelijk presenteerde de groep Vrije Ondernemers Noordwijk in een uitgebreide rapportage hun visie dat de GOM zelf de grootste onttrekker van eersteklas bollengrond zou zijn. Bovendien zou er sprake zijn van rechtsongelijkheid en zouden bedrijven het gebied uit worden gejaagd.

De Vrije Ondernemers maken vooral bezwaar tegen het handhaafbeleid dat inmiddels is ingezet waarbij de komende jaren in ruim 250 gevallen moet gaan worden voldaan aan de geldende voorwaarden. Dat zou volgens berekeningen mogelijk € 1.600.000 zou kunnen kosten. Vanuit D66 kwamen er zelfs Kamervragen over de situatie aan de minister.


Reactie

In een reactie liet het college van Noordwijk weten dat het door de Vrije Ondernemers geschreven rapport, een soort doemscenario is dat volledig is gebaseerd op onjuiste veronderstellingen en niet op de feiten. Zo zou het verwijt van ‘lukraak bouwen’ feitelijk onjuist zijn.


Ook de keiharde aanval op de GOM als uitvoeringsorganisatie valt niet in goede aarde bij de gemeente. Er wordt op gewezen dat er sprake is van een zorgvuldig democratisch besluitvormingsproces, waarbij de bollengemeenten als aandeelhouders van de GOM via de algemene vergadering van aandeelhouders de vastgelegde afspraken over besturen, gedragscode en het toezicht controleren.


Al met al vinden de gemeenten dat in de analyse 'Duin- en Bollensteek 2020+, en Visie naar Voren' voor het overgrote deel nauwelijks sprake is van de juiste feiten.


Stokkermans (KHN): ‘Een burgemeester naar ons hart’

Steun n De gezamenlijke Noordwijkse Horeca en Retail zijn in de coronacrisis hand in hand blijven optrekken. En deze lokale strijdwijze krijgt nu een landelijk vervolg. Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Inretail hebben elkaar gevonden om het ministerie te bewegen de juiste maatregelen te nemen.

Er leeft bij ondernemers de overtuiging dat zij vooral gezamenlijk in het straatbeeld thuishoren. Waardoor een cruciale bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van dorp en stad. Men rekent er daarom op dat de regering met een economisch heropeningsplan komt, waarbij er voor de getroffen sectoren weer ruimte zal zijn voor economische activiteiten.

Zij strijden hartstochtelijk voor een snel uitgevoerde vaccinatie en hopen vervolgens op een snelle invoering van zo’n heropeningsplan. Waarbij er voor alle getroffen sectoren weer ruimte komt voor de noodzakelijke economische activiteiten.


Afwachten

De Noordwijkse KHN wacht ondertussen gespannen af of de regering nieuwe maatregelen gaat treffen. ’Inmiddels staat het water bij veel ondernemers aan de lippen. Vooralsnog zijn we in Noordwijk nog gevrijwaard van horeca-ondernemers die de handdoek in de ring moeten gooien, maar het houdt een keer op,’ is de noodkreet die deze week naar buiten kwam.

De KHN-afdeling Noordwijk is wel zeer tevreden over het gemeentebestuur: ‘Er is niet alleen oog voor de burgers maar ook voor de ondernemers. Want er ligt een steunpakket klaar waarvan wij verwachten dat het voor een vorm van verlichting kan zorgen.’


Steun

Deze week nam burgemeester Verkleij persoonlijk contact op met de vraag hoe het de ondernemers vergaat. Voorzitter Stokkermans laat weten: ‘Zij sprak haar steun aan ons uit en vroeg ons om vooral vol te blijven houden. Een burgemeester naar ons hart.’


Inmiddels gaat de tijd snel, is de krokusvakantie al bijna aanstaande en is het komende bollenseizoen samen met Pasen een stipje op de horizon. Of Noordwijk daarvan al kan gaan profiteren moet snel duidelijk gaan worden.


Huisartsenposten gaan samen verder als De LIMES

dokterspost n De fusie tussen Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) en Coöperatieve Doktersdienst Duin- en Bollenstreek U.A. (DDDB) is sinds 1 januari een feit. Vanaf die datum gaan de huisartsenposten verder als ‘Huisartsenposten De LIMES’.


Concreet betekent dit dat de volgende huisartsenposten deel gaan uitmaken van de ‘Huisartsenposten De LIMES’: Huisartsenpost Alphen aan den Rijn nu onderdeel van de SHR; Huisartsenpost Leiderdorp nu onderdeel van de SHR; Huisartsenpost Voorhout nu onderdeel van de DDDB; Coronapost Leiderdorp.


Bij de ‘Huisartsenposten De LIMES’ sluiten ongeveer 250 huisartsen aan uit de regio Zuid-Holland Noord.

Voor de patiënten verandert er niets. Zij kunnen nog steeds op de zelfde tijden buiten kantoortijd in de avonden, nachten en weekenden terecht bij de voor hun vertrouwde huisartsenpost.


Ook voor de huisartsen en de medewerkers verandert er weinig.

Zij blijven werkzaam op de huisartsenpost waar zij voor de fusie ook werkzaam waren.


De backoffice van de DDDB en de SHR worden samengevoegd waardoor de ondersteuning van de huisartsenposten nog professioneler en minder kwetsbaar kan worden ingevuld.

Afbeelding
Afbeelding