Ook Zilker dachten mee aan de toekomstvisie. | Foto: PR
Ook Zilker dachten mee aan de toekomstvisie. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

samen n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Cock Meijer maakte deel uit van het participatieproces en maakt de deel uit van één van de teams uit de Zilk. We kijken terug op het afgelopen jaar; de samenwerking in het team, het participatieproces en natuurlijk het eindresultaat. Cock: “Ik ben tevreden over wat er in de visie terecht is gekomen, dat is goed vertaald.”


Startbijeenkomst

In maart trapten we het proces af tijdens de startbijeenkomst. Bewoners zetten daar hun eerste stappen richting de Omgevingsvisie. Cock: “op de startbijeenkomst werd er veel duidelijk. Het was een prettige ervaring, met veel reacties uit de zaal, interactie aan de tafels en een goede presentator. Dat was prima georganiseerd. Ook mooi dat er zo veel mensen op af zijn gekomen.”

Vlak na de startbijeenkomst ging Nederland op slot. Dat betekende snel schakelen naar een online proces. Ook voor de teams betekende dat een verandering in de manier van samenwerken: Cock: “na de startbijeenkomst zijn we nog twee keer, op afstand, bij elkaar gekomen. En daarna vooral digitaal. Het schakelen naar online is natuurlijk voor alle partijen onwennig. Dat zal intern bij de gemeente ook een grote organisatie zijn geweest.”

Afval

De samenwerking in het team verliep goed volgens Cock: “in ons team verdeelden we de onderwerpen. Mijn onderwerp was afval en afvalscheiding.” Op de vraag of het onderwerp afval voldoende terugkomt in de Omgevingsvisie, antwoordt Cock bevestigend: “ik denk dat het heel knap verwoord is, in de basisvoorwaarden. Maar ook de andere onderwerpen zoals groen en bereikbaarheid staan er goed in.”


Vervolg

De Omgevingsvisie is bijna definitief. Na de besluitvorming kan ermee gewerkt worden. Cock: “om alles te realiseren is niet realistisch, maar ik hoop dat er een aantal punten uit de visie terugkomen in beleid.”
Het zou mooi zijn als er voor eventuele twijfelpunten of maatregelen, advies wordt gevraagd aan de teams die dat hebben bedacht in hun visie. Om te checken wat er mee bedoeld wordt. Zo blijf je bewoners goed betrekken en kom je in een mooi samenspel terecht.”


Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl