Lezers schrijven

Hondenbelasting

"In de derde week van december viel er een brief van Burgemeester en Wethouders in de bus, gericht aan de hondenbezitters van de gemeente Noordwijk. Mijn hart sloeg over! Zou dan eindelijk de hondenbelasting worden afgeschaft? Snel begon ik vol verwachting de informatie te lezen. Vanaf 1 januari 2021 binnen de bebouwde kom overal een opruimplicht van hondenpoep, geen uitlaatgebieden meer, hondenstrandregels en bij overtreding een boete. Vergenoegd wreef ik in mijn handen. Nu zou het komen. Als volgende mededeling vast de melding dat de hondenbelasting wordt afgeschaft!

Edoch, teleurstelling. Dat stond er niet bij. Hoe kan dat nou, dacht ik sip. De gemeente levert geen enkele tegenprestatie meer voor de hondenbelasting, geen waar meer voor je geld en toch hondenbelasting betalen? Ik keek het na op de website van de gemeente, en ja hoor, ook in 2021 dient de blaftaks betaald te worden en is het bedrag zelfs weer verhoogd. Daar lusten de honden toch geen brood van!

In 2021 telt Nederland 352 gemeenten. Daarvan heffen nog 190 gemeenten hondenbelasting. 162 gemeenten doen dat al niet meer. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Breda, Leiden en Alkmaar is de blaftaks afgeschaft. Niet meer dan logisch. De hondenbelasting stamt uit 1446 en werd ingevoerd om het aantal zwerfhonden te beperken, de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan, en als belasting voor hondenkarbezitters. Allemaal niet meer van deze tijd. Noordwijk echter heft nog steeds deze belasting. De gemeente staat zelfs in de Top 5 van de gemeenten in Nederland met de duurste blaftaks! Hoe is het toch mogelijk dat een gemeente die zich zo graag wil profileren als een modern en mondain toeristen-, bad- en kuuroord, waar kosten noch moeite voor worden gespaard, nog een achterlijke hondenbelasting heft? Begrijpt u het nog? Geef mijn portie maar aan Fikkie.

De opbrengst van de hondenbelasting vloeit naar de post Algemene Middelen, en wordt door de gemeente voor alles en nog wat gebruikt , maar niet voor “hondenmaatregelen”. De gemeente Noordwijk zal wel niet gevoelig zijn voor mijn argumenten. Met onwillige honden is het nu eenmaal slecht hazen vangen. Ook zal men niet gevoelig zijn voor de uitslagen van het onderzoek dat door het bekende tv-programma Radar werd verricht. Daaruit bleek dat 95 procent van de hondenbezitters voor afschaffing van de blaftaks was, en zelfs 60 procent van de niet-hondenbezitters. Nou ja, ik dien dit jaar maar weer eens een bezwaarschrift in tegen de hondenbelasting. Eigenlijk zou elke hondenbezitter in zijn gemeente dit moeten doen. Blaffende honden bijten niet, maar een heel grote groep blaffende honden maakt wellicht, politieke, indruk. Opruiing van de mensen? Ach, wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok!

Ik doe een dringend beroep op alle raadsleden van Noordwijk, zeker de hondenbezitters onder hen, om dit jaar nu eens af te rekenen met die vermaledijde blaftaks. Ik verwacht zeker actie van een mij zeer bekend CDA-raadslid. Zijn gezin heeft weliswaar geen hond, maar een kat. Tsja, daar hoef je, onbegrijpelijk, geen belasting voor te betalen. Verder gebruik ik weer mijn gezonde, Noordwijkerhoutse, verstand bij het uitlaten van mijn hond. Daar waar nodig ruim ik de hondenpoep uiteraard op, maar waar het geen mens in de weg ligt doe ik dat niet. Soms is burgerlijke gehoorzaamheid op zijn plek, als bijvoorbeeld de ratio van een gemeente in gebreke blijft. Of word ik nu de gebeten hond?"


André Duivenvoorde Kamperfoelie 19 2211 NL Noordwijkerhout        


Help Boerenburg bloeien

pit n Boerenburg is een stuk bloeiender geworden. De wijkvereniging heeft het afgelopen jaar meegedaan met de Kern met Pit-uitdaging van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

Zij nodigen jaarlijks iedereen uit die ideeën heeft om binnen woonkernen mensen met elkaar te verbinden, en helpen die ideeën uit te voeren. Via cursussen en coaches worden deze projecten gestimuleerd. Er wordt een geldbedrag uitgeloofd als het gekozen doel is behaald. Daarnaast looft men per provincie een extra prijs uit voor het meest gewaardeerde project.

Dit jaar maakt het project een goede kans om te winnen. Er zijn 100 boomspiegels beplant en 100 stoeptegels vervangen door beplanting in de vorm van geveltuintjes bij de flats. Nog eens 150 stoeptegels zijn niet neergelegd, omdat een stuk grond, die de Salviahofflat moest teruggeven aan de gemeente, als heemtuin werd ingericht.

Daarnaast zijn met name de Sartoriusstraat en het Gruenepad met bloei versierd. Het resultaat is meer vlinders, en bijen in de wijk. Daarom is het eerste bedrag van 1000 euro al toegezegd.

Wijkvereniging Boerenburg kan die andere 1500 euro ook nog krijgen als iedereen ons project favoriet vindt. Iedereen wordt uitgenodigd om op www.kernmetpit.nl via de grote roze button ”stem hier op je favoriete project” te stemmen. Het project is te bekijken onder projecten/deelnemende projecten 2020, zoeken op “Boerenburg”.

Tot 20 januari kan er gestemd worden. 23 januari maken de Kern met Pit-coaches de uitslag bekend.