| Foto: Richard van Egmond.
| Foto: Richard van Egmond. Foto:

Toch wat fanatieke nieuwjaarduikers

plons n Ter hoogte van strandpaviljoen De Zeemeeuw gingen op de eerste dag van het nieuwe jaar toch nog een aantal waaghalzen de koude Noordzee te vinden bij de Zeemeeuw .

Ze wilde hoe dan ook dit jaar niet overslaan en trotseerden het koude zeewater. Daarnaast waren er met die prachtige zonnige weer veel wandelaars te vinden. Turjan en Vincent, beide uit Noordwijk, waren ook van de partij.

"Ik ben na een aantal jaar Amsterdam inmiddels terug in het dorp en Turjan heeft nog wat tijd nodig om terug te keren uit Den Haag, die komt nog wel. Voor mij de eerste duik, waarnaar ik met grote spanning naartoe heb geleefd want: 'als hij gaat, dan ik toch ook!'. Turjan doet volgens mij inmiddels jaarlijks mee in Scheveningen. Voor mij is dit een mooie manier geweest om 2021 in te leiden en zeker voor herhaling vatbaar."


Plusklas voor basisschoolleerlingen

onderwijs n Sinds 24 september 2020 is de ZINO (ZI staat voor De Zilk en NO voor Noordwijkerhout) Levelgroep van start gegaan.

Deze Levelgroep is een gezamenlijk project van de vier basisscholen in Noordwijkerhout/De Zilk en het Samenwerkingsverband Duin- en Bollenstreek.

ZINO is een bovenschoolse plusklas. Hier gaan leerlingen uit groep 6-7-8 van de basisscholen uit Noordwijkerhout en De Zilk naar toe als het al uitdagende lesaanbod op hun school toch nog onvoldoende groei laat zien. Elke donderdag komen zij bij elkaar en gaan zij gezamenlijk aan de slag met een lesaanbod gericht op achterliggende vaardigheden, zoals leren leren, leren denken en een positieve levenshouding ontwikkelen.


Maximaal twaalf leerlingen

Een geschikte locatie voor de Levelgroep is gevonden binnen Brede school De Egelantier in De Zilk. De leerlingen worden op diverse gebieden uitgedaagd in een groep van maximaal twaalf leerlingen. Het begrip ‘Level’ staat in dit geval voor: op een ander level dan extra uitdagend methodewerk zichzelf ontwikkelen door met gelijkgestemden samen te praten, te werken en te leren.

Dus niet te verwarren met het feit dat op de basisschool leerlingen vaak level- of pluswerk uit bijvoorbeeld een reken- of taalmethode krijgen aangeboden.

Kinderen met een hoog IQ leren makkelijk, maar hebben vaak ook andere vaardigheden te leren die ze nodig hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Het is een uitdaging om balans te vinden tussen hoofd en hart en een positief zelfbeeld op te bouwen. De ZINO Levelgroep creëert een mogelijkheid om professionele begeleiding te krijgen bij het zoeken naar deze balans. Waarbij onze leerlingen van en met elkaar kunnen leren.

De leerkracht die de bovenschoolse ZINO Levelgroep aanstuurt is Sonja van Luinen. Zij is 18 jaar werkzaam in het basisonderwijs en gespecialiseerd in de begeleiding van (meer)begaafde kinderen. Zij combineert dit met een werkwijze die “kijkt achter het gedrag”. In de lessen daagt zij de leerlingen uit tot het volhouden en doorzetten van de opdracht wanneer het moeilijk, te uitdagend en/of onoverzichtelijk wordt. Tegelijkertijd combineert zij dit met mindset oefeningen. Ze stimuleert de kinderen om in hun kracht te gaan staan door hen meer inzicht in hun eigen gedrag en denkwijze te geven. Tevens onderhoudt ze nauwe contacten met de scholen waar de leerlingen vandaan komen en maakt ze regelmatig een dagverslag voor de ouders.

Een van de ouders reageerde als volgt: "We zijn ondertussen al even onderweg met deze lessen. Ik merk echt dat mijn zoon uitgedaagd wordt. We spelen thuis inmiddels ook vaker smart games en hij daagt anderen uit ook de opdrachten die hij op school krijgt, uit te voeren. Hierdoor ontstaat een nieuwe dynamiek thuis die heel bijzonder is. Onze zoon ontwikkelt zich momenteel goed en zit merkbaar lekker in zijn vel. Ik hoop dat dit zo blijft."

De ZINO Levelgroep lijkt te voldoen aan een behoefte in Noordwijkerhout en De Zilk. Meer info via de intern begeleider van de betreffende basisscholen.


Jubileumconcert van Elan verplaatst

muziek n Het jubileumconcert vanwege het 12,5 jarig bestaan van Koor Elan, dat zou plaatsvinden op 13 maart 2021 in De Muze te Noordwijk, gaat helaas niet door.

Vanwege de coronabeperkingen en het niet tijdig kunnen instuderen van de muziek en de daarbij behorende choreografie, is er besloten om deze uitvoering een jaar te verschuiven. Voor de nieuwe datum is gekozen voor zaterdag 19 maart 2022. Zet deze datum alvast in de agenda.


Voor meer info over Elan zie:

www.koorelan.nl.

Afbeelding