De huidige vloot is geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen. | Foto: Herman IJsseling/Flying Focus.
De huidige vloot is geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen. | Foto: Herman IJsseling/Flying Focus. Foto: Flying Focus BV / Herman IJsseling

KNRM vervangt 75 reddingboten

Noordwijk n De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is met 75 reddingboten langs de kust dag en nacht beschikbaar voor noodgevallen op zee. De reddingboten variëren in lengte van 5 tot 20 meter.

Een groot deel van deze boten is zelfs inzetbaar bij windkracht 12. Om die redenen moeten deze schepen voldoen aan de hoogste eisen en in topconditie verkeren. De huidige reddingvloot bevat reddingboten uit 1991 en daarna. De oudste is dus bijna 30 jaar oud. De schepen zijn goed, maar de kosten voor onderhoud worden steeds hoger en het risico op uitval wordt groter. Tijd voor een ambitieus vervangingsplan tussen nu en 2035.


Vrijwilligers

Bij de planvorming is ook nauwkeurig gekeken naar de plaatsen waar reddingboten nu gestationeerd zijn en of wijzigingen noodzakelijk zijn om aan de eisen van reddingcapaciteit in een gebied te doen. Deze analyse heeft niet geleid tot grote veranderingen, zodat de gehele vloot in bijna ongewijzigde vorm wordt vernieuwd.

De KNRM is een reddingorganisatie die volledig bestaat dankzij vrijwilligers. Enerzijds de vrijwillige bemanningen, anderzijds de donateurs die de KNRM steunen met een vrijwillige bijdrage. Het reddingwerk is kosteloos en wordt betaald uit giften van geredden en donateurs.


Geen overheidssubsidie

De KNRM doet dit sinds 1824 zonder overheidssubsidie, maar vervult haar rol wel vóór de overheid en vooral voor iedereen die het water op gaat.

Directeur Jacob Tas is daar uitgesproken trots op: “Onze huidige reddingvloot is geheel betaald uit grote schenkingen en nalatenschappen van zeer betrokken particulieren en bedrijven. Uit dankbaarheid dragen de reddingboten daarom ook de naam van de schenker. Dat hopen wij ook met de toekomstige reddingboten te kunnen doen. De financiering van een deel van de nieuw te bouwen reddingboten is al toegezegd, soms in een testament, maar ook door een grote schenking van een donateur. Wij noemen ze onze Redders aan de wal. De eerste nieuwe reddingboot wordt nu al gebouwd en komt in 2021 in de vaart."

De nieuw te bouwen reddingboten variëren in bouwprijs van 50.000 euro tot zelfs 3 miljoen euro per stuk. Dat betekent een kostenplaatje van ruim 5,5 miljoen euro per jaar gedurende 15 jaar. De KNRM heeft er vertrouwen in dat dit geld in de komende 15 jaren geworven kan worden, maar daarvoor zijn wel wervingscampagnes en activiteiten nodig. De KNRM investeert hiermee in de toekomst voor een veilig vaargebied in Nederland.


Het beste materiaal

Jacob Tas is blij met dit belangrijke besluit: "Aan de zeevarenden en watersporters zijn wij verplicht al onze middelen in te zetten om te helpen en te redden als dat nodig is. Aan onze vrijwillige redders op de reddingboten zijn we verplicht ze het beste materiaal te bieden, zodat zij veilig kunnen uitvaren en veilig kunnen thuiskomen."


Geweldige response op inzamelingsactie

n 'Ook de vele goede wensen zijn hartverwarmend'

Noordwijkerhout n Inwoners van Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk en daarbuiten hebben enthousiast gehoor gegeven aan de oproep van toneelvereniging ODI om kleding, bruikbaar voor uitvoeringen, te doneren.

Na de verwoestende brand in De Schelft zag de vereniging al haar kleding in rook opgaan.

Ook in deze krant en op social media riep Odi op om kleding en toneelattributen te doneren. "Nou, dat hebben we geweten", vertelt secretaris Martien van der Poel.


Van hoedjes tot bruidsjurken

"Vele mensen vonden de weg naar het inzamelpunt bij café Van der Geest in de Zeestraat. Iemand kwam zelfs echte Volendammer kostuums brengen, prachtige kleding gebruikt in musicals, smokings van een koor, uniformen, een bruidsjurk, originele kleding uit Kazachstan, Azië en nog veel meer. Maar ook een servies, schilderijen, koperen en tinnen rekwisieten. Zó mooi!" De garderobe en een grote bergruimte hangen inmiddels vol met jurken, driedelige herenkostuums, te gekke verkleedkleren voor Sprookjesdag of het kinderstuk en ouderwetse outfits, hoeden, petten en pruiken. De vloer staat nog vol met dozen en kledingzakken die nog moeten worden uitgezocht. "Naast de gulle giften waren de goede wensen van alle mensen hartverwarmend. Wat leeft iedereen met ons mee!"


ODI wil alle gulle gevers hartelijk bedanken. En ook Pieter van der Geest waar ODI gebruik van de garderobe en het berghok mag maken.

Een mooie nieuwe start voor ODI. | Foto: pr