Burgemeester Wendy Verkleij bezocht de Voedselbank. | Foto: Willem Krol
Burgemeester Wendy Verkleij bezocht de Voedselbank. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Burgemeester bezoekt Voedselbank Noordwijk

werkbezoek n Op donderdagochtend 10 december bracht burgemeester Wendy Verkleij een bezoek aan de Voedselbank Noordwijk. Hier trof de burgemeester veel vrijwilligers, volle tafels, kratten en tasjes aan.


De Voedselbank heeft het in deze periode, zo vlak voor de feestdagen, altijd een stuk drukker dan normaal. Dit omdat veel ondernemers kerstpakketten laten bezorgen. Tijdens de rondleiding kon de burgemeester zien hoe medewerker Milou Wakka met een groep vrijwilligers alle goederen verdeelde over de kratten en tasjes. Ook reden chauffeurs af en aan met nieuwe voedingsmiddelen en voorraad.


Na de rondleiding ging de burgemeester in gesprek met het bestuur van de voedselbank: voorzitter Aly Alders, penningmeester André Walker, secretaris Joke van Zuylen en Corry Hendriks van de locatie Noordwijkerhout.


Effecten van corona

De Voedselbank in Noordwijk helpt momenteel zo’n 50 gezinnen aan voedselpakketten. Op de locatie Noordwijkerhout gaat het om 7 gezinnen. Het bestuur van de Voedselbank gaf aan dat door de effecten van de coronacrisis in de nabije toekomst een toename van klanten wordt verwacht. Op dit moment valt de toename nog mee. Dit heeft volgens het bestuur alles te maken met de schroom van mensen om naar een voedselbank te durven gaan. In het gesprek werd verder gesproken over de distributie van goederen vanuit de regionale centra, de inzamelingsacties die door de coronacrisis niet door konden gaan en geldelijke donaties.


NOV en KHN verrassen Voedselbank met ‘Noordwijks kerstdiner’

kerstdiner n De NOV en KHN hebben het “Noordwijks Kerstdiner’ bedacht. Een ‘good food kerstgroet’ vanuit het bedrijfsleven naar huishoudens die genoodzaakt zijn om een beroep te doen op de Voedselbank.


Het Noordwijks Kerstdiner wordt bereid door vijf chef-koks uit de Noordwijkse Horeca. Zo zetten Marcel van Lier (Grand Hotel Huis ter Duin, Latour), Nico Tetteroo (Hof van Holland), René Oudshoorn (Restaurant Onder de Linde), Niels Zentveld (Het Wapen van Noordwijkerhout) en Klaas van Winsen (Just one Chef) hun ideeën, tijd en liefde voor lekker eten graag in voor deze hartverwarmende actie.


Voedselbank

De supermarkten gaan steeds efficiënter om met de inkoop en verkoop, waardoor voedselverspilling wordt beperkt. Op zich een goede ontwikkeling, maar helaas wel mede de oorzaak van schaarste bij de Voedselbank. De coronamaatregelen staan helaas ook de gebruikelijke inzamelingsacties bij supermarkten niet toe. Om die reden hebben de NOV en KHN-afdeling Noordwijk besloten om de gezinnen in de donkerste maanden van het jaar wat verlichting te brengen aan de kersttafel.


Voor alle Noordwijkers

De van de Voedselbank afhankelijke gezinnen krijgen het Noordwijks Kerstdiner cadeau. Toch is het voor alle Noordwijkers mogelijk om dit Noordwijks Kerstdiner zelf te bereiden. Alle ingrediënten zijn lokaal ingekocht. Een extra boost om de lokale ondernemers te ondersteunen. Het boodschappenlijstje om zelf het Noordwijks Kerstdiner te bereiden alsmede een uitgebreid instructiefilmpje van de bereidingswijze staat vanaf 18 december op www.novnoordwijk.nl


Behalve de topkoks zetten ook andere bedrijven zich belangeloos in voor de Voedselbank. Zo vindt de bereiding plaats in de keuken van Grand Hotel Huis ter Duin. In ieder kerstpakket zit ook een actiekaart met een unieke code, waardoor ieder gezin meedingt naar hartverwarmende cadeaus die door Noordwijkse ondernemers ter beschikking worden gesteld.


Het Noordwijks Kerstdiner wordt als feestelijke kerstpakket op woensdag 23 december door de NOV en KHN in samenwerking met Koninklijke Beuk aan de Voedselbank in Noordwijk en Noordwijkerhout overhandigd.


Sportbedrijf biedt vakantieprogramma

sport n De kerstvakantie staat alweer voor de deur. Sportbedrijf Noordwijk is de afgelopen weken dan ook druk bezig geweest met een gevarieerd activiteitenaanbod.

Donderdag 10 december werd het programma gepresenteerd en vanaf dat moment kan er worden ingeschreven.


Er worden onder andere twee doe-dagen georganiseerd, waarbij de Buurtsport- en Cultuurcoaches de handen ineen geslagen hebben. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar komen tijdens deze dagen zowel met sportieve als culturele activiteiten in aanraking. Hierbij kunnen zij meerdere kanten van zichzelf laten zien en ontdekken.


Daarnaast organiseren de Buurtsportcoaches onder andere peutergym, wintergames en een multibaltoernooi.

Het complete overzicht is terug te vinden op www.noordwijkactief.nl