Frans Mencke gaat aan de slag als gemeentesecretaris. | Foto: Gemeente Hoorn
Frans Mencke gaat aan de slag als gemeentesecretaris. | Foto: Gemeente Hoorn Foto:

Frans Mencke nieuwe gemeentesecretaris

interim n Al per 1 december is er een nieuwe gemeentesecretaris actief in functie. Nadat op 12 november het vertrek van zijn voorganger Carsten Hof bekend werd gemaakt blijkt nu, dat er geen sollicitatieprocedure werd gestart maar dat zijn opvolger Frans Mencke al klaar stond, om direct deze belangrijke rol over te nemen.

De heer Mencke was tot voor kort gemeentesecretaris in Hoorn. Daar gaf hij te kennen zijn functie neer te leggen omdat hij meende meer tijd vrij te moeten maken voor zijn gezin en voor zijn hobby's. Hij zal dit nu toch gaan combineren met zijn bepaald niet gemakkelijke nieuwe taak in Noordwijk. Hij gaat hier aan de slag als interim secretaris/directeur met een duidelijke opdracht van het college op het gebied van interne communicatie. Want de heer Mencke zou het vormgeven aan tweerichtingsverkeer tussen college en ambtelijke organisatie, als belangrijkste opdracht hebben meegekregen. Kennelijk een zware opdracht waarvoor hij 18 maanden tijd krijgt. Frans Mencke blijkt een ambtenaar van hoog niveau. Die vele jaren een actieve rol heeft vervuld in diverse organisaties. Zo was hij onder meer vice president van de wereldwijde vakvereniging ICMA, wat staat voor International City Managers Association. Daarnaast was hij vicevoorzitter en waarnemend voorzitter van de vereniging van Gemeentesecretarissen.

Voordat hij elf jaar lang zijn rol als gemeentesecretaris van Hoorn vervulde was hij dertig jaar actief in de publieke sector.


Het Breinhuis opent zijn                        deuren in Groot Hoogwaak

dementie n In WZC Groot Hoogwaak is vanaf vrijdag Het Breinhuis operationeel. “Een prachtig initiatief van Mieke Timmermans en Nienke Schadde van Dooren“, aldus directeur Henny Roos. “Een steeds grotere bevolkingsgroep krijgt te maken met dementie. Een groei die vraagt om meer aandacht voor thuiswonenden. Daarom zijn wij trots op de realisatie van het Breinhuis”.

Door Ina Verblaauw

Wethouder Dennis Salman prees het initiatief van Mieke en Nienke. “Het Breinhuis is een initiatief vanuit het hart met meer aandacht voor het thema. Het Breinhuis is een plek voor kleine en grote zorgen en vragen voor alle mensen die in hun directe omgeving te maken krijgen met dementie. Het is een plek waar mantelzorgers deskundig wegwijs wordt gemaakt om de dagelijkse zorg dragelijker te maken. Het is een centrale plek in de regio om samen dementie onder controle te krijgen”.


Zowel Mieke als Nienke zijn casemanager dementie en werken voornamelijk achter de voordeur, bij de mensen thuis. "In het Breinhuis kan men even uit de eigen omgeving terecht om op een laagdrempelige manier zorgen te delen en te onderzoeken hoe mensen met dementie langer en comfortabeler thuis kunnen blijven wonen. Ook wordt ondersteuning geboden bij zorgvragen en zorgtaken of juridische vragen.

Naast alle vragen is er ook een aanbod van moderne hulpmiddelen. Allemaal met als doel het thuis wonen veiliger en plezieriger te maken en het geestelijk welzijn en desoriëntatie bij geheugenproblemen te verbeteren. Te denken valt aan een sprekende medicijndoos, een telefoon met foto's van naasten in plaats van toetsen om telefonisch contact te leggen, aangepaste GPS-systemen en hulpmiddelen om gemakkelijker de weg in huis te vinden. Ondersteuning door de Stichting Alzheimer is volop aanwezig in de vorm van DVD's, boeken en brochures.

In het Breinhuis zijn twee keer per week casemanagers aanwezig: op woensdag van 19.00-20.00 uur Mieke Timmermans tel: 06-22377431 en op vrijdag van 11.00-12.00 uur Nienke Schadde van Dooren tel: 06-54301535. Voor een afspraak op een ander moment, kan met één van beiden contact worden opgenomen. Voor aanpassingen in huis, kan contact op worden genomen met Lisa Bosman, tel: 06-24416874 of Anika Jongerius, tel: 06-24517545. Voor advies op het gebied van GPS, alarmering en telefonie: Alex Loe, tel: 06-12345778.

Afbeelding