Ook de ideeën van De Zilk zie je ZO zijn opgenomen in de concept-Omgevingsvisie. | Foto: PR
Ook de ideeën van De Zilk zie je ZO zijn opgenomen in de concept-Omgevingsvisie. | Foto: PR Foto:

Visie voor de toekomst

uitdagingen n De concept-Omgevingsvisie ‘Samen maken we de toekomst voor Noordwijk’ is samengesteld door ruim 150 bewoners. De afgelopen maanden hebben zij hard gewerkt aan hun eigen visies voor de toekomst van Noordwijk.

Mark Pebesma is één van de deelnemers betrokken bij de visie. Als onderdeel van team De Zilk zie je ZO. We kijken terug op het proces van de Omgevingsvisie, de participatie en het eindresultaat. Mark: “Ik moet zeggen dat ik heel enthousiast ben, ook over het eindresultaat. We zijn met veel plezier in het team aan de slag gegaan. Qua programma is het mooi gedaan. Ook het webinar zag er goed uit.”

Het werken in het team ervoer Mark als positief: “je zit met verschillende mensen bij elkaar en iedereen heeft ook een verschillende achtergrond, met eigen ideeën. Dat maakte dat je een breder beeld kreeg dan wanneer je het alleen zou doen.”

De visies van de teams komen ook terug in de Omgevingsvisie: “Veel van de visies vulden elkaar aan, of gaven inspiratie in de ideeën. Zoals bijvoorbeeld die Geluksmeter. Zo heeft iedere visie goede en leuke onderdelen die samen een heel mooi document maken. Ook uit onze visie zie je een aantal dingen terugkomen, dat is leuk om te zien.”


“Het eindresultaat is iets waar je eigenlijk niet op tegen kunt zijn. Het is echt mooi als Noordwijk die richting in kan gaan.” Mark hoopt voor de toekomst dat dit document bijdraagt aan Noordwijk en breed bekend is: “Ideaal zou zijn dat alle mensen weten wat de visie ongeveer is, maar ook dat mensen zich erin kunnen herkennen. Dat mensen zelf ook met initiatieven komen en het niet alleen uit de overheid komt. Als deze visie een soort kader biedt waarin die initiatieven zich ontwikkelen zou dat heel mooi zijn.”

Eén van de uitdagingen in de toekomst is om samen opgaven aan te gaan. Er staan grote veranderingen voor de deur. Mark: "met bijvoorbeeld de overgang naar duurzaamheid en circulaire economie, dat moet je echt samendoen. Er valt veel op te halen en te participeren want er zit veel kennis en ‘know-how' in de samenleving. Daar is dit proces een heel mooi voorbeeld van.”

Meer weten over de Omgevingsvisie, het traject met bewoners en andere ideeën voor de toekomst van Noordwijk? Kijk op mijntoekomst.noordwijk.nl