De wethouder (rechts) vorig jaar tijdens een presentatie van het programmaboekje van ODI.| Foto: archief
De wethouder (rechts) vorig jaar tijdens een presentatie van het programmaboekje van ODI.| Foto: archief Foto:

Sjaak van den Berg: 'Veel mooie herinneringen'

toekomst n "Ik ben natuurlijk een geboren en getogen Noordwijkerhouter, (Sjaak van den Berg is lid van carnavalsvereniging De Kaninefaaten en in het seizoen 2010/2011 was hij Prins Praeses, Red.) en heb De Schelft gebouwd zien worden."

Door Caroline Spaans

In een interview met het Noordwijkerhouts Weekblad zegt de wethouder, de maandag na de brand: "Ik was 'gebruiker' van De Schelft op allerlei vlakken. Ik feestte er als tiener en belandde daarna bij veel clubs. Als je voor je ogen zo'n gebouw in vlammen op ziet gaan, doet dat zeer. We hebben elkaar zaterdag in eerste instantie met open mond aangekeken: wat gebeurt hier?! Zondag kwam pas de 'persoonlijke film' voorbij. Ook letterlijk, met heel veel fotomateriaal en mooie herinneringen."


Sirene

Sjaak werd 's ochtends gealarmeerd door zijn vrouw, die via een openstaand raam plotseling een kakafonie aan sirenes hoorde. "Ik zag op de site van de brandweer dat er brand was bij de Schelft. Ik fietste er naar toe en eenmaal in de Wildlaan zag ik de vlammen uit het dak slaan en dacht: dat is goed mis. Een van de brandweermannen terplekke sprak me aan en zei: "Je wil niet weten hoe het binnen is, dit gaan we niet houden!" Samen met de gebouwbeheerder hebben we kort met de brandweer gesproken over wat er in het gebouw staat. De brandweer heeft de leiding tijdens zo'n calamiteit en die communiceert natuurlijk direct met de burgemeester, die er ook was. Ik heb me vooral gericht op de gebruikers van het pand. Mensen wilden ook heel graag nog naar binnen om spullen te redden, maar dat was echt levensgevaarlijk."

Het is duidelijk dat Sjaak emotionele betrokkenheid heeft met De Schelft, maar sinds hij wethouder is, is hij ook bestuurlijk verantwoordelijk voor het pand. "Ik denk daarmee meteen aan de clubs die hierdoor benadeeld zijn. Ik sprak natuurlijk met de Kaninefaaten en Odi, maar ook met de landelijk directeur van Optisport. Ook de badmintonclub zit nu zonder zaal. Ze mochten toch niet sporten in teamverband vanwege de coronamaatregelen, maar als deze straks weer een klein beetje worden versoepeld, dan hebben ze gewoon geen ruimte. En dat wil je als gemeente niet. Dus vandaag zijn wij als gemeente aan het inventariseren: wie heeft er heel urgent hulp nodig en wie heeft er op enige termijn hulp nodig. En hoe past dit in het plaatje wat we sowieso al aan het maken waren?"


Nieuwbouw

Uiterlijk 2021 was het de bedoeling om een besluit te nemen over de toekomst van De Schelft: het bestaande gebouw renoveren zodat het weer 50 jaar mee zou kunnen, nieuwbouw op de bestaande locatie of nieuwbouw op een andere locatie. "Renovatie is nu dus definitief van de baan. Over de staat waarin de gebouwen zijn, die er nu nog staan, moet ik nog een terugkoppeling krijgen. Het zwembad en de toneelzaal staan er nog, maar er zijn wel allemaal centrale voorzieningen weg. Wat de technische gevolgen daarvan zijn, dat weet ik nu nog niet.

Het gebouw zal sowieso lange tijd dicht blijven en we gaan kijken of er een gedeelte nieuw op te starten is, of dat we zeggen: dátgene wat er in zat, kunnen we tijdelijk goed onderbrengen op een ander plek binnen de gemeente. Optisport had bijvoorbeeld de locatie Noordwijkerhout al gecombineerd met Oegstgeest (Poelmeer). De locatiemanager die ik dit weekend sprak, denkt om zwemlessen eventueel door te laten gaan in Oegstgeest. Maar ik weet niet hoeveel ruimte daarvoor is in Bloemenzee, of op de Duinwetering. Dat gaan we allemaal uitzoeken.

Corona is momenteel een geluk bij een ongeluk: er kan sowieso heel weinig. Vandaag (maandag 16 november, Red.) zijn we bij elkaar geweest met een projectteam, waarmee we al eerder bezig waren, en brengen we de prioriteit in kaart."