Financiën en woningbouw waren de belangrijkste onderwerpen bij de algemene beschouwingen. | Foto: WS
Financiën en woningbouw waren de belangrijkste onderwerpen bij de algemene beschouwingen. | Foto: WS Foto:

Wonen in Noordwijk blijft voorlopig nog een luxe

huisvesting n Het was natuurlijk te verwachten dat er tijdens de algemene beschouwingen veel aandacht zou zijn voor het bouwen van woningen. De opmerkingen van de diverse partijen waren voornamelijk gericht op snelle realisatie van plannen.

Wethouder Theo Alkemade maakte gewag van verschillende plannen waarbij een aantal zaken boven zijn gekomen. Hij merkte op dat in het vele overleg met de woningbouwcorporaties duidelijk is geworden dat het realiseren van sociale huurwoningen de voorkeur geniet boven sociale koopwoningen.


Hij benadrukte dat, ondanks de kritiek van de diverse zijden, de continuïteit wel is gewaarborgd. Hij wees op de komende snelle realisatie van de huidige plannen in Offem Zuid 2 door ontwikkelaar Campri. Daarnaast op de komende ontwikkelingen op het Bavoterrein, het Zilt, het Zilveren Kruisgebouw en een deel van Bronsgeest. Cijfermatig zou Noordwijk met de realisatie van bijna 250 woningen per jaar uitkomen op de 10 jarenplanning van 2580.

Bijna alle partijen dringen steeds vaker aan op meer mogelijkheden voor tijdelijke bouwplannen. De wethouder moest hen duidelijk maken dat er duidelijke verschillen bestaan als het gaat om de tijdelijke huisvesting. Voor verschillende soorten woonvormen zijn verschillende beleidsplannen noodzakelijk.


Tijdelijke woningen

Wethouder Sjaak van den Berg wees erop dat er op dit moment 2 locaties zijn gereserveerd voor tijdelijke woningen, met name het deel van de Nes achter de velden van vv Noordwijk en het terrein van de voormalige basisschool de Zeestroom. Hij benadrukte dat er geen sprake is van plannen voor tijdelijke woningen op andere locaties dus ook niet in Bronsgeest. Wel liet hij desgevraagd weten dat de aangevraagde rijkssubsidie voor tijdelijke woningen niet in het geding is.


Een geheel andere woonvorm zijn de zogenaamde tiny houses. Daarvoor gelden speciale voorwaarden en daarvoor is ook nog geen terrein aan toegewezen. Dat zou binnenstedelijk moeten zijn, dus binnen de bestaande woonkernen. In het buitengebied gelden namelijk de GOM-regelingen met bijbehorende financiële consequenties.


Weer een andere aanpak vraagt de huisvesting van de zogenaamde arbeidsmigranten kortweg de ‘Polenhuisvesting’. Er is en blijft heftig verzet tegen het omvormen van woningen tot Polenpensions. Inmiddels is het college in overleg met omliggende gemeente alsook de gemeente Westland en de gedeputeerde om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Men komt mogelijk tot een pilot om leegstaande agrarische gebouwen om te vormen tot arbeiderspensions.

Het voorstel van het realiseren van een zogenaamde scheidingshotel voor spoedzoekers en bijvoorbeeld slachtoffers van een echtscheiding kreeg aandacht maar tot concrete voorstellen kwam het niet. En dan nog flexwoningen. Dat zijn kleine, zelfstandige woningen met een eigen keuken, badkamer en toilet. Dat is permanente bebouwing welke altijd slechts tijdelijk en maximaal voor 5 jaar kunnen worden gehuurd. Maar ook deze zullen binnenstedelijk moeten worden gerealiseerd en ook hiervoor kent Noordwijk nog geen concrete plannen.

Meer algemene beschouwingen op www.denoordwijker.nl


Sjaak van den Berg over paardenweitjes: ‘handhaven betekent samen een oplossing zoeken’

weitjes n De ophef over de handhaving door de ODWH, met als gevolg commotie over paardenweitjes, beperkte zich niet tot de gemeentegrenzen. Het was aanleiding voor landelijke dagbladen en tv om Noordwijk weer eens nadrukkelijk in het nieuws te brengen. Bovendien voor NZL om bij herhaling vragen te stellen aan het college.

De dorpspolitiek houdt zich al jaren bezig met het handhaven op basis van het geldende bestemmingsplannen. In de voormalige gemeente Noordwijk werd al lang gediscussieerd over oneigenlijk gebruik. Er werd ooit besloten om in volgorde van belangrijkheid te gaan handhaven. Allereerst werd dit het oneigenlijk gebruik van zomerhuizen. Ook dat werd handhaven met de voorspelbare commotie en vermeend meten met 2 maten. Als 2e in de rij kwam het ‘snippergroen’ omdat de gemeenteraad besefte dat daar, ondanks de inzet van dure externe deskundigheid, toch nog een behoorlijk saldo pecunia voor de wethouder van financiën klaar lag. Terwijl dit nog steeds niet helemaal tot een goed einde is gebracht en ook hier nog steeds de beschuldigingen van het meten met 2 maten worden geuit. Belangrijk was de discussie over mogelijke verjaring als gevolg van gedogen.


Paardenweitjes

Nu gaat het voor buitenstaanders plotseling over de zogenaamde paardenweitjes. Bij navraag krijgen we van wethouder Sjaak van den Berg te horen dat de huidige commotie vooral het gevolg is van een enkel verzoek tot handhaving door een onwillige buurman. Met de genoemde commotie als gevolg.


Zoals iedereen sinds lange tijd weet werd eerder al door de Bollenstreekgemeenten gezamenlijk via de ISG, de afspraak gemaakt om de verrommeling in de streek nu eens te gaan aanpakken. Op minder coulante stukken bollengrond waren allerlei soorten bouwsels verschenen. Soms werden diverse soorten materialen opgeslagen. Destijds was de Noordwijkse politiek eensgezind dat dit aangepakt diende te worden. Het handhaven bleek echter niet eenvoudig. Er was bij velen al jaren sprake van oneigenlijk gebruik. Toen bijvoorbeeld een groenleverancier van de gemeente het toenmalige college in verlegenheid bracht, zagen we de handhavingsdrift weer afnemen.


Recentelijk riep de ISG opnieuw op om de verrommeling een halt toe te roepen. Dit laatste bevestigd wethouder Sjaak van den Berg: ‘In 2016 werden de nieuwe afspraken gemaakt waarop o.a. de LTO heeft gereageerd. Die kwam met de eis dat wanneer er wederom afspraken worden gemaakt er nu ook opgetreden dient te worden. Dat houdt in dat er drie mogelijkheden zijn. Ten eerste terugbrengen tot bollengrond. Bij de keuze tot compensatie de grond taxeren op waarde van eerste of tweede klas bollengrond met bijbehorende financiële consequenties.’


Inmiddels heeft de huidige gemeenteraad van Noordwijk het geld beschikbaar gesteld om in vier jaar tijd met de 260 overtreders tot een vergelijk te komen. Met de eerste dertig is men inmiddels in gesprek en dat verloopt tot op heden op een rustige manier.’


Geruststellend

De houding van het college en handhavers van de ODWH lijkt dus geruststellend voor de paardenmeisjes die in paniek zijn geraakt. De wethouder verduidelijkt nog eens: ‘De recente commotie is dus ontstaan door een incident wat op zich staat. Verder zijn we in goed gesprek en verwacht ik er in de meeste gevallen uit te kunnen komen. De vergoeding, zeker die voor 2e klas bollengrond, is betaalbaar. Hoogwaardige bollengrond kent zijn prijs. Het is in ieder geval echt niet zo dat handhaven perse ‘wegsturen' betekent.'

Afbeelding